Júl 012014
 

Csokoládétortából sosem elég, így aztán mindig lecsapok egy-egy újabb darabra, ha látszólag jól beleillik a konyhánkba.
Erre a tortára csak nemrég találtam rá és az eredeti képen is ugyanolyan étvágygerjesztő volt, mint itt. Remélem, ti is így látjátok! A tészta alapja eleve lisztmentes, egyszerű tojásos mandula, vagyis nem kell hozzá semmilyen hókuszpókusz (ezek a mandulás csokoládétorták valami fantasztikusak tudnak lenni!), a különlegessége viszont, hogy a pürésített nyers meggy egyből megy a csokoládékrémbe, amiből aztán egy jó vastag réteget lehet a tortára kenni. Igen, ez az az igazi, krémes csokitorta, amiből nyugodtan két szeletet is meg lehetne enni.Két apró dolgot változtattam a készítés során, egyrészt az eredeti kókuszzsír-kakaópor kombó helyett csokoládét használtam a krémhez, másrészt a sütemény közepébe is tettem egy réteget, ettől olyasmi lett, mint a Sacher-torta.
Eredeti recept Maimonitól ITT.

meggyes_csokoladekremtorta1

Meggyes csokoládékrémtorta
{cukor-, tej-, liszt-, glutén-, gabonamentes}

A tésztához

3 db tojás
50 g cukor(nak megfelelő édesítő, most eritrit + nyírfacukor)
50 g kókuszzsír
150 g finomra! őrölt mandula (lehetőleg blansírozott)
25 g nyers kakaópor
½ tk szódabikarbóna
A meggyes csokoládékrémhez
250 g meggy (kimagozva mérve)
….. esetleg vörösborban sült meggy, hígabbra hagyva
1 ek sötét rum
50 g étcsokoládé (85%-os)
3-4 ek mandulatej (vagy egyéb tej)
kb. 2 ek cukor(nak megfelelő őrölt édesítő, most eritrit) mennyisége a meggytől függően

Előkészítem:
1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
2. Egy tálkában összekeverem a mandulát, a kakaóport és a szódabikarbónát.
3. Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma alját kibélelek sütőpapírral és ráteszem a karimáját.
4. A kókuszzsírt kimérem egy tűzálló tálkába és beteszem a sütőbe, míg felolvad.
5. Ha friss a meggy, kimagozom, botmixerrel pürésítem, belekeverem a rumot és kb. 45-60 percre beteszem a fagyasztóba. Lényeg, hogy alaposan hűljön le, de még ne fagyjon át, keverhető legyen.
A fagyasztott meggyel még nincs dolog, hagyjuk kicsit felengedni.

Sütöm:
6. Keverőtálba teszem a tojásokat és a cukorkeverékkel néhány perc alatt kézi robotgéppel habosra keverem, míg kifehéredik. Hozzáadom a felolvadt kókuszzsírt, elkeverem, majd beleforgatom a mandulás keveréket is, óvatosan, hogy ne nagyon törjön meg.
7. A masszát beleöntöm a tortaformába, elegyengetem a tetejét és betolom a sütő középső rácsára.
25 percig, illetve tűpróbáig sütöm, de ne süssük túl.
8. Ha kész, kinyitom az ajtót és 10 percig hűlni hagyom. Akkor kiveszem a formát, lefejtem róla a karimát és rácson hagyom, hogy teljesen kihűljön, ez akár fél óra  is lehet.

Összeállítom:
9. Eközben kiveszem a meggypürét a fagyasztóból, vagy darabosra pürésítem a fagyott meggyet és belekeverem a rumot.
10. A csokoládémázhoz egy kis lábasban a legalacsonyabb fokozaton felolvasztom az eltördelt csokoládét, majd belekeverem a tejet és az édesítőt is. A csokoládé tartalmaz már némi cukrot, ezért használok ehhez eritritet. (De készíthetjük kókuszzsírral és kakaóporral is, ahogy az eredeti receptben. Figyelem, az arányok is változhatnak, függ a csokoládétól és a meggy víztartalmától és fagyási állapotától is!) Félrehúzom.
11. A kihűlt tortát keresztben kettévágom.
12. A csokoládékrémet gyorsan belekeverem a fagyos meggypürébe és elkeverem, ha szükséges, pici tejet lehet még hozzáadni.
13. A felét rákenem az alsó lapra és óvatosan ráhelyezem a felső lapot is. Azt is megkenem a krémmel és az oldalát is átkenem, amennyire lehet.
A tortát beteszem a hűtőbe, míg a krém vághatóra dermed.

18 cm-es tortaforma = 8 szelet / 26 cm-es formához egyszerűen duplázzuk a mennyiségeket

  2 hozzászólás to “Meggyes csokoládékrémtorta”

  1. nekem!

  2. Neked! :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.