Júl 072014
 

Akik követik a Tour de Serpenyő eseményeit, azok már tudják, hogy idén mindhárom kerékpáros versenyt végigfőzzük, izzított serpenyőkkel állunk minden nap a pálya szélén és megmutatjuk, mit is ehetnek az adott régióban, ahol épp tekernek a fiúk. Májusban már végigfőztük az olasz Giro-t, szombattól pedig a Tour de France-t!

Idén az Egyesült Királyság ad három napra otthont a Tour-nak, ez a fajta vendégeskedés már hagyomány az első napokban. A mai napon Cambridgeshire-ben vagyunk, és nem csak azért választottam ezt a régiót, mert nagy hercegi pár rajongó vagyok, hanem mert a receptek kutatása során megakadt a szemem ezen, és azonnal lecsaptam rá. Már olvasásnál is beindult az a bizonyos nyálelválasztás, nem kellett sok fantázia hozzá, hogy egy ilyen tömény almás-szalonnás, hagymás egyveleg, kevés tésztával a tetején, csakis jó lehet.

Bajban voltam, mert bár a Huntingdon Fidget pie egy mélyen klasszikus darab Cambridge-ben, elég sok, de különböző receptet találtam, végül is jó érzékkel összegyúrtam belőlük a magamét. Először ugyanis el nem tudtam képzelni, hogy ebből az iszonyatos halom szalonnából és almából töltelék legyen, mindenfajta kötőanyag nélkül. De lett, nem is akármilyen! Nem igazi töltelék, csak pite-alap, gyanítom, hogy tényleg így kellene kinéznie.

A fidget pie-ról senki sem tudja igazán, miért lett fidget, vagy fitchett pie. (Jelentése: izeg-mozog, na erre varrjunk gombot!) Régen egész Közép-Angliában népszerű volt, utcákon, még melegen, a munkába hazatérő férfiaknak árulták, hogy gyorsan csillapíthassák éhségüket. Több régióban is készítettek annak idején fidget pie-t, és mindegyik magán viselte a környék jellegzetes jegyeit.
A mi piténk a Cambridgeshire-i grófságban lévő Huntingdon-ból származik, aki nem tudnák hová tenni, itt született Oliver Cromwell, John Majort pedig ebben a választókörben választották be 1979-ben az Alsóházba. Ezt a nevet azonban John Montagu, Sandwich grófja adta a pitének, így is maradt fenn az utókorra.

fidget_pie3

Cambridge-i almás-szalonnás pite
(Huntingdon Fidget Pie)

1. A hagyományos omlós tésztához
200 g búzaliszt
¼ tk só
100 g vaj
3 ek jéghideg víz
1 db tojás (a tésztára kenve)
2. A glutén- lisztmentes tésztához
120 g tápiókakeményítő
20 g szezámmagliszt
20 g kókuszliszt
1 tk tengeri só
2 ek (30 ml) vaj / kacsa- libazsír / kókuszzsír, szobahőmérsékleten
1 db tojás (közepes “M” méretű)

kb. 100 ml langyos víz
1 db tojás ( a tésztára kenve)

A töltelékhez
450 g alma (sütéshez használt, most ropogós)fidget_pie1
400 g bacon, kockára vágva
250 g hagyma, vékony félkarikára vágva
1 mk só
kevés frissen őrölt feketebors
½ mk reszelt szerecsendió
150 ml cider (vagy normann cidre)
1 mk tápiókakeményítő

1. Elkészítem valamelyik tésztát. (Készíthetjük mindegyikből a fele mennyiséget, akkor 2-2 kis tűzálló tálkában külön is lehet a pitét sütni egyszer hagyományosan, egyszer pedig lisztmentes verzióban.)
A hagyományos omlós tésztánál a lisztbe keverem a sót, a hideg, szeletelt vajat és gyorsan összegyúrom. Egy óráig hűtőben, fóliába csomagolva pihentetem.
A lisztmentes tésztánál egy nagy tálban összekeverem a liszteket a sóval, beleteszem a kissé felolvasztott zsírt, beleteszem a villával felvert tojást, és annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon. Bármilyen lisztkeveréket használhatunk, amihez kedvünk van, de ha kókuszlisztet is teszünk bele, az a magas rosttartalma miatt pár perc múlva még megduzzad, erre figyeljünk.
Ezt a tésztát nem kell előre elkészíteni, lehet közvetlen a töltelék összeállsítása után is.

fidget_pie2

2. A töltelékhez megtisztítom az almát, nyolcadba vágom és vékony szeletekre szelem. A bacont vékony csíkokra, vagy kockákra vágom – készen is lehet venni. A hagymát megtisztítom és vékony félkarikákra vágom.
3. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
4. Az alma-bacon-hagyma keveréket elvegyítem egy nagy tálban, majd belesimítom egy 24 cm-es magas pitetálba (vagy tortaformába).
5. A ciderbe simára belekeverem a tápiókát (vagy a lisztet), a sót, borsot és a szerecsendiót és egyenletesen ráöntöm a keverékre.
6. A tésztát kiveszem, lisztezett alapon kerekre nyújtom, az átmérője 1 cm-rel nagyobb legyen, mint a forma. Óvatosan ráhelyezem a tésztát a forma tetejére és körben lenyomkodom a széleit.
7. Középen keresztben, 8 cm-en bevágom a tésztát, a széleit pedig visszahajtom.
8. Betolom a sütő középső rácsára és 45-60 percig sütöm. (Nálam 60 perc volt.) Közben, kb. 20 perccel a sütés vége előtt egy felvert tojással átkenem a tészta tetejét, ezt a maradék tojással még meg lehet ismételni.
9. Ha kész, kicsit hűlni hagyom és óvatosan szeletelem.

4 nagy / 6 közepes adag


fidget_pie4Felhasznált források:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2007/nov/17/foodanddrink
http://www.booths.co.uk/recipe/huntingdon-fidget-pie-2/
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/847643/fidget-pie
http://www.ludlowfoodcentre.co.uk/content.aspx?ID=12&BlogID=70
http://en.wikipedia.org/wiki/Huntingdon

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.