Júl 122014
 

Matteo Trentin győzelme már nem lehet véletlen, a tegnapi Épernay és Nancy közötti szakaszban nagyot hajrázott, pedig szinte tömeges bukásokat láthattunk.
A mai 8. etapban elérkeztünk a hegyekhez, a mai rajt már elindult, lássuk, ki lesz az első a Tomblaine – Gérardmer La Lauselaine szakaszon.

Lotaringiában vagyunk, a kerékpárról pedig egy nagy ívben kanyarodjunk át a konyhába. Lotaringiában látott napvilágot a madeleine, ennek a történetéről írtam már régebben. A történet még mindig ugyanaz, a receptúra viszont más, és hiába létezik temérdek madeleine-recept a földgolyón, többen állítják, hogy mégis ez a világ legjobbja.

Léa Linster több mint húsz éve süti így a madeleine-jeit. Volt ideje kísérletezni vele, apjának kis szállodája és bisztrója volt a luxemburgi Frisange-ban, Léa gyerekkorától ott segédkezett, szinte a konyhában nőtt fel. Amikor húszéves korában apja meghalt, megszakította jogi tanulmányait és átvette a kis bisztrót, de azonnal megfogadta, hogy nagyon hamar csillagos hellyé teszi.

Magyarországon alig hallani róla, hisz nincs sajtója (miért is nincs?) azonban Léa Linster a máig egyetlen női szakács, aki 1989-ben megnyerte a lyoni Bocuse d’Or-t, és szintén ő az, aki 1987-ben megkapta az első Michelin-csillagot, és azóta is tartja.
Az alig kétezer lakosú Frisange-ban lévő Léa Linster Restaurant leginkább francia konyhát visz, kevés a sallang, sok a klasszikus fogás, a burgonyarösztiben sült bárány, mint Léa emblematikus fogása, amivel megnyerte a Bocuse d’Or-t, mai napig szerepel az étlapon.

Először ezt a bárányt szerettem volna mára elkészíteni, vagy a chocroute-ot, amit magánemberként is nagyon szeret, de májusban, mikor ottjártunk az étteremben, a férjem beleszeretett a madeleine-ekbe – olyananyira, hogy mikor a vacsora után körbekínálták, háromszor is vett belőle :). Na akkor döntöttem úgy, hogy megsütöm Léa madeleine-jeit, klasszikusan, liszttel, vajjal, cukorral.
Le a kalappal a vendéglátók előtt, az elején szóltam, hogy gluténmentesen étkezem, és lehetőleg sem krumplit, sem rizst nem kérek. Végig, maguktól figyeltek rá, nagyon jó alternatívákat kaptam, nemcsak üres salátaleveleket.
A madeleine-t természetesen nem kóstoltam, a férjem szerint az enyémek – ezek itt lent a képen – kicsivel elmaradnak utánuk (naná, nem is vártam mást), Léa madeleine-jei teltízűek voltak, porhanyós, de mégis enyhén roppanós állagúak. Szerintem a jó madeleine egyik titka az arányokban rejlik. A másik pedig, ahogy Léa Linster készíti, a 24 órás pihentetés.
Legközelebb elkészítem glutén- és vajmentes változatban is!

madeleine_lea1

Madeleine Léa Linster módra

80 g vaj
3 tojásfehérje
100 g porcukor (most 40 g porrá őrölt nádcukor és 40 g eritrit)
60 g búzaliszt
40 g finomra őrölt blansírozott mandula
1 tk méz (elhagyható)
1 csipet tengeri só
2 késhegynyi sütőpor (most ¼ mk szódabikarbóna)

1. A vajat egy kis lábasban felolvasztom, hogy már kissé barnuljon. Félrehúzom.
2. Egy tálkában összekeverem a porcukrot, a lisztet, az őrölt mandulát és a sót.
3. Egy nagy keverőedényben kemény habbá verem a tojásfehérjét.
4. A lisztes keveréket szilikonlapáttal vagy fakanállal beledolgozom a tojáshabba, majd hozzákeverem az olvadt vajat. Egy sűrűn folyó krémet kapunk.
5. A krémet egy napra (24 órára, ez fontos!) lefedve hűtőbe teszem.
6. Sütés előtt fél órával kiveszem a krémet. Közvetlen sütés előtt belekeverem a sütőport / szódabikarbónát.
7. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
8. Lehetőleg fém madeleine-formát használjunk, akkor lesz ropogós a kérge. (Nekem szilikon formám van, ennek a széle maximum megég, ahogy a képen is látszik.) A formákba két kiskanál segítségével annyi tésztát teszek, hogy ne legyen teljesen tele, mert a madeleine-ek megemelkednek.
9. A formát beteszem a sütő középső rácsára és 15-20 percig sütöm, amíg a széle barnulni nem kezd. Nálam 16 perc alatt kész volt.
A kekszeket kiborítom egy deszkára és teljesen kihűtöm.

Nekem 13 db madeleine lett belőle

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.