Júl 142014
 

Ne tévesszen meg senkit, ha gyakran használok áfonyát fagyikba, egyszerűen szeretjük, a meggyet pedig magozni kell. De itt most nem is ez az érdekes, hiszen a különböző gyümölcsfagyik alapját  már hosszú évek óta ugyanúgy készítem.
Nehéz igazán krémes gyümölcsfagylaltot készíteni. Azért nehéz, mert kell bele elég zsíros tejtermék, amitől bársonyos lesz az állaga, továbbá cukor is, és legalább a fele legyen gyümölcs, ha nem akarunk egyéb módon rásegíteni és még színe is legyen. Márpedig nem akarunk.

Egy fehércukor- és tejmentes konyhában ilyenkor lép be a képbe a kókuszzsír. Az arányok most is hasonlóak, fele gyümölcs és fele valamilyen növényi tej, de cukor hiányában ez az alap nem lesz krémes, inkább jeges, kásás. Két, vagy még több kanál kókuszsír viszont nagyot lendít a dolgon, emellé mindig teszek még az alapba vaníliát, egy kevés – ízben passzoló – likőrt és egy kis savanyút, most zöldcitrom levét és a rostjait is, ezzel egy nagyon klassz édes-savanyú egyensúlyt kapunk.

De a hab a tortán – az egy kevés gyümölcsös olíva-, vagy akár magokból préselt olaj, amit már a készen tálalt fagylaltra csorgatunk. 2-3 éve nagy sláger volt nálunk a fagylaltra csorgatott olaj, talán már mutattam a facebook-on, de receptet még nem hoztam. Pedig egy jól megválasztott, mindenképpen extra szűz, minőségi olaj nagyot tud dobni a fagyin, átveszi a mártás szerepét is, és még szabályozza azt a bizonyos zsírossági szintet is.
Én már évek óta bele vagyok szerelmesedve a mandarinos olívolajba, ami egy valódi, szicíliai mandarinkivonattal készült olívaolaj, többször írtam már róla itt a blogon is, és valami elképesztően jól mutat fagyikon is. Persze nem csak ezt használhatjuk, nagyon klassz például egy körtefagyi dióolajjal, vagy házi főzött vanília pisztáciaolajjal, de nyugodtan kísérletezzünk,  az lesz a legjobb párosítás, ami nekünk ízlik.
Két gombóc fagyira akár két kanál olajat is tehetünk.
Mióta tudjuk, hogy nem a zsírtól kell félnünk, hanem a szénhidrát a mumus, nincs is mitől tartunk, igaz?

afonyafagyi_olaj1tx
Kókusztejes áfonyafagylalt mandarinos olívaolajjal

350 g (kék)áfonya
180 ml kókusztej
kevés tisztított víz
2 ek olvasztott kókuszzsír
2 ek cukornak megfelelő édesítő (most ertirit)
1 csipet tengeri só
1 tk vaníliakivonat
1,5 ek Crème de Cassis (francia feketeribizlilikőr)
1,5 ek frissen facsart zöldcitromlé
Tálalásnál a tetejére
1,5 ek citrusos (most mandarinos) olívaolaj

1. A víz kivételével az összes hozzávalót beteszem a turmixgépbe. Nem kell pontosan követni a receptet. A vízzel még lehet igazítani a sűrűségen.
Néhány perc alatt teljesen simára turmixolom és kóstolgatom, kerekre ízesítem. A végén egy vékonyabb smoothie-állagot kapunk.
Behűtöm, vagy teszem is be a fagylaltgépbe.
2. Nem muszáj gombócozni, sőt jobb, ha spatulával adagoljuk a fagylaltot és kisebb mélyedést nyomunk bele. A tetejére olívaolajat csorgatok.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.