Júl 152014
 

Ma szünnap van a Tour-on, a csapat Besançon-ban pihen, van is mit kipihennie a tegnapi történések után. A Mulhouse-ból La Planche des Belles Filles-be vezető út a Vogéz-hegység legigényesebb szakasza. A 1212 m magas Petit Ballon-ból lefelé vezető úton, 62 km-nél a spanyol Alberto Contador csúnyán esik, és bár úgy tűnik, fel tud zárkózni a csapathoz, de a térdsérülése annyira súlyos, hogy 20 km tekerés után kénytelen teljesen feladni a versenyt.
Nibali viszont másodszorra is győz és felhúzza a sárga trikót.

A sport után nézzünk szét a konyhában. Elzászban vagyunk, ez Franciaország egyik északkeleti régiója, a nénet határvonal miatt jelentős kisebbséggel, itt a német a hivatalos nyelv is. Ez a konyha híresen rusztikus, érződik a szomszédság, de izgalmasan keveredik a francia konyhával. Elzást híres fogásai között megtaláljuk a choucroute-ot (ITT), a Baeckeoffe (németül: Bäckerofen, vagyis sütőkemence) pedig egy burgonyás, póréhagymás húsos egytálétel, olyan státusszal bír, akárcsak nálunk a gulyásleves.
Híres a markáns ízű és illatú Munster sajt (ITT), de igen népszerűek a sós lepények is, sok hagymával, szalonnával készítve. Az édességek közül szívesen fogyasztanak kuglófot, sőt, akár sósan is, mint ez a diós-szalonnás változat, remek borkorcsolya, vagy akár előétel is lehet.

A receptet két verzióban is megadom, először a hagyományos, kelt tésztás, majd a lisztmentes változatra is.
Holnap tekerjetek Lorien-nel!

szalonnas_kuglof1
Diós-szalonnás kuglóf

(Kougelhopf aux noix et au lard)

A kelt tésztához
¼ kocka élesztő
½ tk cukor
100 ml tej
225 g liszt
35 g vaj
1 tk tengeri só
1 db tojás
Továbbá
40 g dió, durvára törve
75 g húsos szalonna
A formához
liszt, vaj

1. A kelt tésztához elkeverem az élesztőt a cukorral és egy kevés langyos tejjel, 10 percre állni hagyom.
2. A lisztet, olvasztott vajat, sót és a tojás(oka)t egy keverőtálba teszem. Hozzáadom az élesztős keveréket és a maradék tejet is és lágy tésztát gyúrok belőle. Egy órára félreteszem, míg megkelt.
3. A diót durvára töröm. A szalonnát rövidebb csíkokra vágom.
4. A megkelt tésztát deszkára teszem, átgyúrom, közben belekeverem a diót és a szalonnát is.
5. Kivajazok és kilisztezek egy 18 cm-es kuglófformát, belesimítom a tésztát és még 20 percig kelni hagyom.
6. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 175 °C-ra.
7. A formát beteszem a sütőbe és kb. 50 percig sütöm. Ha kihűlt, kiveszem, a formában hagyom hűlni és kiborítom.
18 cm-es kuglófforma / 12 vékonyabb szelet lesz belőle
A hagyományos méretű kuglófhoz a mennyiségeket egyszerűen duplázni kell.

Diós-szalonnás kuglóf {glutén-, lisztmentes}

A tésztáhozszalonnas_kuglof2
4 db tojás
80 g kókuszzsír (vagy kókusz- és libazsír keveréke)
1 mk tengeri só
35 g tápiókaliszt
30 g kókuszliszt
20 g mandulaliszt
½ mk szódabikarbóna
40 g dió, durvára törve
80 g füstölt húsos szalonna
A formához
zsír, őrölt mandula (elhagyható)

1. A tojásokat a sóval egy nagyobb, magas falú keverőtálban közepesen habosra keverem.
2. Belekeverem a közben megolvasztott kókuszzsírt. (Az üveget a sütőbe szoktam betenni, így a zsír néhány perc alatt megolvad. )
3. Egy serpenyőbe teszem a rövid csíkokra vágott szalonnát és néhány perc alatt kicsit zsírjára izzasztom, nem kell teljesen. Ezután hozzákeverem a durvára vágott diót.
4. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 175 °C-ra.
5. A liszteket összekeverem és fakanállal beledolgozom a tojáshabba. Beleteszem a szalonnás diót is, majd a végén a szódabikarbónát.
6. Kizsírozok egy 18 cm-es kuglófformát – esetleg őrölt mandulával is ki lehet szórni – és egyenletesen beleöntöm a tésztát.
A formát beteszem a sütőbe és 30-35 percig sütöm. Ha kihűlt, kiveszem, a formában hagyom hűlni és kiborítom.
18 cm-es kuglófforma / 12 vékonyabb szelet lesz belőle
A hagyományos méretű kuglófhoz a mennyiségeket egyszerűen duplázni kell.

Források:
Wikipedia (angol, német)
http://www.dumieletdusel.com/archives/2008/12/29/11889369.html
http://madame.lefigaro.fr/recettes/kougelhopf-noix-lard-160707-198885

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.