Júl 222014
 

Elkezdődött az utolsó hét a Tour-on, öt nap múlva begurul a csapat a párizsi Champs Elysées-re, és ma még úgy tűnik, hogy Contador kényszerű kiválása után Vincenzo Nibali-tól nehéz lesz már elvenni a győzelmet. Ezzel szépen ívelhet a karrierje a tavaly megnyert Giro d’Italia után, aztán majd meglátjuk, mit hoz neki a Vuelta.

A mai 16. etap szakasza a Pireneusokban a maga 237,5 km-ével a leghosszabb az idei Tour-on, és némileg átrendezheti a végsőnek várt sorrendet is, tehát érdemes figyelni a hajrát is, mivel a szakasz utolsó harmadában az 1755 m magas Port de Balès hegyszoros kemény kihívásnak ígérkezik. 

A mai szakasz Carcassonne-ból indulva Bagnères-de-Luchon-ban ér véget, ez azért is érdekes számunkra, mert ebben a Midi-Pyrénées régió egyik legdélibbre fekvő pici városkájában találjuk az 1897-ben alapított Dardenne csokoládémanufaktúrát. A kézműves csokolédákat és bonbonokat gyártó üzem nagy hangsúlyt fektet a minőségre, sőt az egészségre is, csokoládéik többsége biominősített, garantáltan gluténmentes, egy részüket pedig cukor helyett agávésziruppal édesítik. 

Az oldalon találtam néhány receptet is (a megtalálásban hálás köszönet illeti chilii & csokit), ebből nekem egyből szimpatikus lett ez a rendkívül egyszerű, lisztmentes csokoládétorta ITT, nagyon csokis és nagyon tömény, ideális uzsonnára, egy kis folyékonyabb, nem túl édes lekvár még nagyobbat is dobhat rajta. Én eperlekvárt teszek majd rá.
A receptben megadott tésztamennyiség – végül is – egy kisméretű, felemennyiségű, hosszú dobozformába fért el, a alja 17×8 cm, tehát a hagyományos, 26 cm-es formához egyszerűen duplázzuk meg a mennyiségeket.

Holnap Égigérő Paszuly vár benneteket a Tour-on!

csokitorta_dardenne1

Dardenne-i csokoládétorta
{lisztmentes}

125 g étcsokoládé (70%-os)
60 g vaj
100 g eritrit (eredetileg: 120 g cukor)
2 ek (40 g) rizsliszt, akár rizs porrá őrölve is (most tápiókakeményítő)
3 db tojás
1 csipet só

1. Egy nagyobb lábasban – azért nagyobb, mert el kell férjen benne majd a teljes massza – felolvasztom a széttördelt csokoládét, majd ha már nagyjából elolvadt, hozzáteszem a vajat is. Épp csak annyira kell melegíteni, hogy bársonyossá olvadjon, nem szabad túlmelegíteni!
2. A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verem.
3. A cukrot/édesítőt összekeverem a liszttel, a csokoládéhoz keverem, majd belekeverem a sárgáját és a végén a fehérjét is.
4. Kizsírozott, vagy sütőpapírral kibélelt formába öntöm és 190 °C-on 30 perc alatt, tűpróbáig sütöm.

A receptet egyszerűen lehet tejmentesíteni és paleósítani is.
17 cm-es hosszúkás sütőforma

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.