
A Tour de France tegnapi 18. etapján Nibali úgy elhúzott az utolsó tíz km-en, hogy csak egy fatális baleset menthetné meg a végső győzelemtől, az olasz tehát még mindig sárgában feszít, megszerezte negyedik szakaszgyőzelmét is.
A csapat a 145 km-es távot a Pireneusokon tekerte, Rafal Majka megmutatta, hogy képes megtartani a hegyi pöttyös trikót, Thibaut pedig második lett, de lesznek itt még meglepetések.
Még mindig Dél-Franciaországban vagyunk, a mai szakasz a Pireneusokból Aquitaine-ba vezet egyenesen északnak. Itt délen karnyújtásnyira van a spanyol határ, az észak-spanyol baszk konyha itt igen népszerű. Amikor receptet kerestem a mai napra, először Aquitaine fogásai közül kerestem egy vörösboros, bordeaux-i receptet, aztán napokig a világhíres pauillac-i bárány körül forogtak a gondolataim, de a fogás annyira bonyolult, hogy elnapoltam nyugodtabb időkre. Nyugi, pár héten belül elkészül, elegáns fogás lesz, lehet majd vele villogni.
Viszont legkésőbb a vacsora után hálát adtam magamnak ezért a baszk lecsóért, mert egyszerűen fantasztikus volt! (Még ha ez abszolút nem is látszik a külsején.) A pipérade teljesen hasonlít a mi lecsónkhoz, ugyanúgy hagyma, paradicsom és paprika az alapja, akárcsak az olasz caponatanak, de ami izgalmassá teszi, az a benne főtt, levegőn érlelt sonka, a baszk világhíres paprikapor és a tojás, amit egy kis mélyesdésben sütnek az utolsó néhány percben, így szépen összesül a paradicsommal.
Szóval a pipérade valami fantasztikus egytálétel, és simán lehet belőle vegetáriánus, vagy vegán fogás is, ha elhagyjuk a sonkát és tojást, úgy is nagyon jó lesz.
Pipérade, a baszk tojásos lecsó sonkával és Piment d’Espelette-tel
(Pipérade Basquaise)
2 ek olívaolaj
2 közepes vöröshagyma
kb. 6 nagy, érett paradicsom (vagy 1 doboz / 400 g egész, hámozott paradicsom)
200-300 ml passzírozott paradicsom (Passata)
2 db kápiapaprika, sütve, héját lehúzva, pürésítve
1 db hegyes zöldpaprika (elhagyható)
½ tk só (illetve ízlés szerint)
kevés frissen őrölt feketebors
2 db babérlevél
néhány szál friss kakukkfű
1 tk Piment d’Espelette (baszk eredetvédett pirospaprika)
100 g levegőn érlelt sonka (eredetileg Bayonne-sonka)
2 db tojás
1. Először elkészítem a paprikát, megmosom, leszárítom és beteszem a 180 °C-os sütőbe, míg a bőre hólyagos lesz. Ez nagyjából 20-25 perc. Ha kész, azonnal beleteszem egy zárható edénybe, ráteszem a fedelét és hűlni hagyom. Ha kihűlt, elvágom, kiszedem a magját és lehúzom a héját.
Az egész munkát megspórolhatjuk, ha előre elkészítjük, vagy sültpaprikakrémet használunk – ha van némi szerencsénk.
2. Egy nagyméretű serpenyőben felhevítem az olajat és üvegesre pirítom benne a vékony karikákra vágott hagymát.
3. A paradicsomot meghámozom (fontos!), félbevágom, egy tálkába kiszedem a magját és a levét, majd felcsíkozom.
4. A sült paprikát összeturmixolom a paradicsom levével.
5. A sült hagymára teszem a paradicsomot, a paprikamártást, belevágom a csípős paprikát, picit sózom, borsozom, beleteszem a babért, kevés apróra vágott kakukkfüvet és a piment d’espelette-et. Félig lefedve fél óráig párolom.
6. Közben vékony csíkokra vágom a sonkát és a felénél beleteszem.
7. Ha kész, a tojásokat egyenként feltöröm, kis fészket nyomok a paradicsomba és beleteszem a tojásokat. Lefedve készre sütöm, ez nagyjából 10 perc.
8. Sűrű, rendkívül zamatos szószt kapunk, a tetejére petrezselymet is szórhatunk, vagy meglocsolhatjuk még olívaolajjal.
2 személyre
Szerintem a baszkoknál a vega verzióba is megy a sonka, ők ilyennel nem cicóznak :D
Hát az elképzelhető, hogy ők máshogy értelmezik a vegaságot :))