aug 212014
 

Napok óta kerget a vágy egy vajas-lekváros kenyérre. Fene tudja, hogy úszott be a képbe, de már álmomban is vizualizáltam, ahogy beleharapok egy vastagon vajjal megkent, baracklekváros kenyérbe. Igen, még a héja is ropogott. Álmomban.

Érthetetlen, mivel sosem volt a szívem csücske, álmaim netovábbja, talán a lekváros vajas kalács képében tűnt föl néha a színen, szóval nem igazán. Belemagyarázni sem tudtam semmit, értelmetlen. De így az új kenyér ünnepe táján felsejlett, hogy de jó is lenne. Persze foszlós, puha fehér kenyérről szó sem lehetett, maradt egy maglisztes verzió. Állt a kamrában egy zacskó kendermagliszt, amit Ildinyó kendermaglisztes kenyeréhez vettem, és rácsodálkoztam, hogy ez a kendermagliszt nekem bizony ízlik.

Namármost, ebből a vajas-lekváros kenyérből azért elég egy öszvér darab lett, és elég elszántnak és nyitottnak kell ehhez lenni, de a búzalisztet is megszoktuk egykor, meg a vajat, cukrot, tejszínt is, akkor mi gond lenne a kendermagliszttel? Netán az útifűmaghéjjal? Na és a kókuszzsírral? Na ugye.
Ha létezik már vegán szójasajt, mandulatej és kesusajt is, miért ne lehetne fehérjevaj is? Nem vegán, de teljesen tejmentes.
Inkább úgy mondanám, hogy feltaláltam az egészséges vajas-lekváros kenyeret :). Így már jobban hangzik.
Én már kenyérpótlékot is alig eszem, inkább csak kísérletezem, de aki nem tud róla lemondani, annak nagy segítség lehet egy ilyen kenyér, főleg az első időkben.
Amúgy nem rossz, sőt. Kiváló elvihetős-szendvicses-snack-es-repülős bármi lesz belőle. Lehet fagyasztani, a “fehérjevaj” jól bírja a hűtést, csak időben elő kell venni, hogy kenhetőre átpuhuljon. (Vagy az 50 fokos sütőbe 5 percre betenni.) Süteményre, éddes krémekhez is ki kell próbálnom, ebben is nagy távlatok rejtőzhetnek.
Legközelebb megpirítom a zsömle mindkét oldalát is.

Egy ilyen vajas zsömlében 1,5 g, azaz másfél gramm szénhidrát van. Hihetetlen, ugye? :)

zsemle_kender_lekvar1tx

“Vajas”-eperlekváros kendermaglisztes zsömle

A zsömléhez (5 zsömle vagy 1 kenyér lesz)
5 db tojás (közepes méretű)
1 mk
1 mk eritrit/méz
1 mk almaecet
2,5 csapott tk útifűmaghéj
5 ek │60 g│kendermagliszt
1 mk sütőporszódabikarbóna (nem sok!)
A tetejére
1 marék szezámmag

1. A tojásokat villával habosra verem. Beleteszem a sót, az eritritet/mézet, az almaecetet, átkeverem, majd beleteszem az útifűmaghéjat is, és  csomómentesre keverem (minihabverővel a legkönnyebb). Öt percig állni hagyom, amíg az útifűmag megszívja magát.
2. Minihabverővel belekeverem a kendermaglisztet és újra állni hagyom öt percre.
3. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 170 °C-ra (légkeveréssel 150 °C). A tepsit kibélelem egy sütőpapírral. Mikor a sütő felmelegedett, ráhintem a tésztára a szódabikarbónát és alaposan átkeverem. A tészta, ha a fenti arányokkal készítettük, még sűrűn folyó lesz, formázni tehát nem lehet. Kanállal öt kerek korongot csorgatok a papírra, ezeket, ha kell, egy vizes kanál hátával el lehet egyengetni. Figyeljünk oda, hogy a korongok ne legyenek túl közel egymáshoz, mert sütés közben összenőhetnek, bár ez nem túl tragikus.
Mindegyik tetejét megszórom egy kevés szezámmaggal.
4. A tepsit betolom a sütő középső részére és készre sütöm, nálam ez (150 °C légkeverésen) 13 perc volt. Ha tűpróbát szeretnénk végezni, akkor a tészta oldalán végezzük vízszintesen.
5. Ha kész, rácsra szedem a zsömléket és teljesen hűlni hagyom, csak úgy szabad felvágni.

Ha nem vagy biztos a mértékegységekben, nézd meg a konyhai átváltóábrámat

zsemle_kender1

A “vaj”-hoz 
40 g főtt tojásfehérje (“egészséges” üzletekben készen kapható, vagy házilag készíthető, másfél-két tojásfehérjéből)
60 g kókuszzsír, olvasztva ¹
3 ek │45 ml │ kókusztej (most Aroy-D)
2-3 nagy csipet só (ízlés szerint, el is hagyható)
2 csepp citromlé (nem több!!)

1. A tojásfehérjét megfőzöm, vagy készen vásárolom, és lemérem egy magasfalú keverőpohárba.
2. A kókuszzsírt folyékonyra olvasztom, a fehérjéhez teszem, majd beleteszem a sót is, ízlés szerint, és a két csepp citromlevet is.
3. Az egészet botmixerrel pürésítem és annyi kókusztejet adok hozzá, hogy sűrű krém legyen. (Ahogy hűl benne a kókuszzsír, keményedni fog.) Lehet kóstolgatni, ízesíteni, ki-ki ízlése szerint, finomra aprított zöldfűszerekkel elkeverni, de ez így már egy nagyon jó alap “vaj”, tejtermék nélkül.
¹  extra szűz – hidegen sajtolt – kókuszzsírral intenzívebb kókuzsíze lesz, 100% szűrt kókuszzsírral nem, ebben az esetben azonban magasabb lesz az olvadási hőmérséklete, a vaj keményebb marad. Hidrogénezett kókuszzsírt ne használjunk! Félve írom le, de libazsírral is el tudom képzelni. 

kb. 150 g “fehérjevaj”  lesz belőle

zsemle_kender_lekvar2

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.