aug 292014
 

Aki követi a Tour de Serpenyő eseményeit, az tudja, hogy harmadik évben nekivágtunk a spanyol körversenynek is. A Serpenyő csapatának teljes legénysége posztolt már spanyol földről, ma én tekerek először, és még mindig Andalúziában vagyunk.
Mivel a mai poszt konzervből jön (magyarán: időzített posztról van szó), így nem tudok a mai eseményekről sokat írni, de a Vuelta minden eseménye megtalálható ITT.
Inkább nézzük, mi is vár ma a fiúkra! A mai 169 km-es hegyi szakasz Alhendín-ből indul Alcaudete-ig, Granada közelében járunk. Anno itt ettem először pálmaszívsalátát, de a pálmaszív hazai beszerzése még mindig elég körülményes, ezért inkább a tapasok között néztem szét. 

Elsőre nem tűnik nagy durranásnak egy pácolt gomba, de igazán a mártás dobja fel. A hummusz. Egy sherrys receptekkel teli kis receptfüzetkében találtam, és lehet, hogy nem feltétlenül autentikus, de egy jó minőségű Sherry fino – a gomba pácában és mellé is – remekül kiegészíti.
A hummusz viszont, na az telitalálat! Elképesztően finom lett! Eredetileg természetesen csicseriborsóval készült, én komponáltam át paszternákra, sütőben, egyszerűen olívaolajjal megkenve megsütöttem, mert igen jó emlékeim vannak a sütőben sült paszternákról. A többi ügymenet pontosan megegyezik a hagyományos hummuszéval. Házi tahinit használtam, ami abból áll, hogy vagy 10 deka szazámmagot pici kis olajjal addig forgattam az aprítóban, míg krémes lett. Ebből persze nem kell az egész, csak két kanálnyi, de egyrészt nem lehet ilyen pici mennyiséget aprítani, másrészt nyugodtan készítsünk csak el ennyit, mert úgy is hetente kétszer paszternákhummuszt akarunk majd vacsorázni! Komoly!
Akinek nincs otthon baszk füstölt paprikapora (ez a Pimentón de la Vera), ne keseredjen el, tehet bele sima paprikát is, de akkor tudni fogja, mit kérjen legközelebb Spanyolországba tartó barátaitól.

Nem kell meglepődni, a Serpenyőn holnap is enyém a pálya.

gomba_paszternak_hummusz1

Sherryben pácolt gomba paszternákhumusszal

500 g csiperkegomba (lehetőleg kisebb fejűek)
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db citrom (leve)
200-250 ml száraz Sherry (Fino)
¼ tk cukor / édesítő
¼ tk só
1 tk koriandermag, mozsárban durvára törve
½ tk őrölt feketebors
½ tk édesköménymag, durvára törve
1 db babérlevél
100 ml olívaolaj
A hummusz-hoz
250 g sült paszternák /pasztinák
50 g házi szezámkrém (tahini, 100 g szezámmagból, aprítóban készítve)
4 ek ajvár (paprikakrém)
só, bors
1 db citrom (leve)
½ tk füstölt paprikapor (elhagyható)
1 ek frissen aprított petrezselyem
Továbbá
1 lepénykenyér, felvágva

1. A gombafejeket megtisztítom, a héját lehúzom. (Rajta is lehet hagyni, akkor alaposabban meg kell mosni, de én inkább leszedem.)
2. A hagymát megtisztítom és apró kockákra vágom, a fokhagymát összezúzom.
3.a. A sherryt a citromlével és a fűszerekkel együtt egy lábasba teszem.
3.b. Alacsony lángon felfőzöm és néhány percig gyöngyözni hagyom, majd beleteszem a gombát és 5 percig párolom, hogy még roppanós maradjon.
3.c. A lábast félrehúzom és hozzákeverem az olívaolajat, majd az egészet hűlni hagyom.
4. Közben elkészítem a hummuszt. A pasztinákot meghámozom, kisebb darabokra vágom és olajjal bekenve 200 °C-os sütőben puhára sütöm. Nem baj, ha a szélei kicsit odakapnak. Ha kész, az összes hozzávalóval együtt pürésítem, a gomba alól annyi folyadékot teszek hozzá hogy sűrű maradjon, majd kerekre ízesítem.
5. A hummuszt lepénykenyérrel és a gombával tálalom. A kenyeret a megmaradt sherrys-olajos mártásba is tunkolhatjuk.
4 személyre 

gomba_paszternak_hummusz2

  2 hozzászólás to “Sherryben pácolt gomba paszternákhummusszal”

  1. Ez a paszternákos dolog irtó jó ötlet, ki fogom próbálni. Sütve amúgy is nagy kedvenc.

    • Cserke! Remek lett, főleg persze a sütés miatt. Kicsit hasonlít is a csicseriborsó földes ízére. Remélem, ízlik majd neked is :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.