Sze 122014
 

Tegnap 165-en álltak rajthoz a Vuelta 18. szakaszán, Fabio Aru tekert elsőnek a célba, de Froome szorosan a nyomában volt. Ezzel Froome összetettben már második helyen áll. A piros trikót még mindig Contador viseli, és egyre kevesebb az esély, hogy el is veszti. Meglátjuk.
A verseny végéig Galíciában maradunk, a mai szakasz Salvaterra do Miño és Cangas do Morrazo között 176 km. 

Ahogy már tegnap is írtam, ma jön egy igen egyszerű, de mégis fantasztikus desszert Galíciából. Az Éva által ajánlott második, La cocina de lechuza nevű spanyol blogot órákig böngésztem, ráadásul könnyű dolgom is volt, mert ott fent van egy “Galíciai konyha” nevű kis cimke is :). Ebbe a fügés pitébe, ahogy szembejött, egyből bele is szerettem, ráadásul fügeszezon van :). A spanyol füge kisebb, ezért áll a receptben 10 darab, de ez ne tévesszen meg senkit, remekül működik nagyobb fajtával is, ebből ötöt használtam. Ezt a pitét nekem találták ki és ami fontos, minden szempontból megfelelt a jelenlegi ízlésemnek. A pite alja eredetileg egyszerű leveles tészta (régen Tante Fanny vajas leveles tésztát használtam), ezt azonban most kiváltottam egy lisztmentes alappal, a mandulakrémet is kicsit megváltoztattam, de semmi pánik, a recept leírásában mindkét verziót feltüntetem.
Süssétek meg, mert eszméletlen finom, aki szereti a fügét, a mandulát, annak ez alap lesz!!

Holnap Chilii-t kövessétek a Vuelta utolsó előtti napján!

fügetorta_mandulakremes1

Galíciai mandulakrémes fügetarte
(Tarta de higos y crema de almendras)

Hagyományos tarte-hoz
Az alaphoz

1 adag leveles tészta (26 cm-es piteformához)
A töltelékhez
10 friss spanyol füge (ezek kisméretűek)
– vagy 5 nagyobb
A mandulakrémhez
15 g vaj
100 g őrölt mandula
100 g porcukor
1 púpozott ek kukoricakeményítő
1 db tojás
500 ml tejszín

Liszt- cukor- és tejmentes tarte-hoz
A pitealaphoz
50 g g kókuszzsír
150 ml langyos víz
1 db tojás
1 csipet só
60 g eritrit
50 g kókuszliszt
1 ek útifűmaghéj
 A töltelékhez
10 friss spanyol füge (ezek kisméretűek)
– vagy 5 nagyobb
A mandulakrémhez
15 g kókuszzsír
100 g őrölt mandula
80 g eritrit
1 púpozott ek mandulaliszt)
1 db tojás
250 ml mandulatejszín + 250 ml kókusztej

1. Vagy kész leveles tésztát használok, vagy elkészítem a pitetésztát.
A lisztmentes tésztához felolvasztom a zsírt, és összekeverem a többi hozzávalóval. Egy sűrű masszát kapunk, ezt legalább 15 percre a hűtőbe teszem.
2. Egy 26 cm-es cakkos szélű piteformát kizsírozok és beleteszem a leveles tésztát,  a széleit felhúzom.
A lisztmentes tésztát kiveszem a hűtőből, és kézzel elegyengetem a formában, egy cm-nyi szélet is húzok rá.
3. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 170 °C-ra.
A lisztmentes tésztát 10 percre elősütöm, majd kiveszem.
4. Elkészítem a mandulakrémet. (Az eljárás mindkét verziónál ugyanaz.)
A krém összes hozzávalóját turmixgépbe teszem és alaposan elkeverem. Ráöntöm a tésztára. Felvágom a fügéket és ráültetem a krémre. 5. Betolom a sütőbe és 30 percig sütöm. Akkor leveszem a hőt 150 fokra és további 30 percig sütöm, illetve addig, amíg a krém nem ragad villára.
5. Teljesen kihűtve szabad tálalni, akkor már jól vágható.
26 cm-es tarte-forma

Források:
Tarta de higos y crema de almendras
Pitetészta

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.