okt 072014
 

Itt az ősz és ezzel el is lepi a blogokat a sütőtök. Idén slágerlistás a sütőtökpürével ízesített tejeskávé, a főleg a Starbucks-okból elhíresült pumpkin latte, de persze a mezítlábas krémleves sem marad el mellette.
Nálam sem maradhat ki, ez a körtés sütőtökleves ugyan már három éve készült először, de egyrészt azóta finomítottam rajta, másrészt szebb lett a kép, szóval mindenképp jobban jártatok, hogy vártunk vele ….
Elképzeltem, hogy majd beépítem a karácsonyi menübe is, ugyanis hihetetlen jót tett neki az őrölt szegfűszeg (karácsonykor persze még más fűszer is lenne benne), ami csak azért került bele, mert vettem egy zacskóval és a régit gyorsan finomra őröltem, és el kell használni. Szóval most mindenbe őrölt szegfűszeg kerül. :)

tokkremleves_korte1

Körtés sütőtökkrémleves

1 ek olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 közepes hokkaido tök (kb. 600 g tisztítva, magozva)
kb. 1 liter alaplé, ízlés szerint
1 nagyobb (lédús) körte
1 púpozott tk dijon-i magos mustár (nem sima)
1 ek minőségi balzsamecet
1 mk őrölt szegfűszeg
1 mk aprított chili vagy chilipor (ízlés szerint)
só, feketebors (ízlés szerint)
100 ml kókusztej / crème fraîche
A tetejére
apróra vágott rucola (tányéronként 1 teáskanálnyi)

pirospaprika (most Piment d’Espelette)

1. Egy fazékban felhevítem az olajat és megpirítom benne az apróra vágott hagymát.
2. A tököt negyedbe vágom, kanállal kiszedem a magjait és héjastól kisebb kockákra vágom. (Ez az egyetlen tök, aminek a héja is ehető, nyugodtan tegyük bele, a súlyát héjával együtt mértem.) A hagymához adom és pár percig pirítom.
3. Felöntöm annyi alaplével, hogy ellepje és 15-20 percig lefedve forralom. Menetközben hozzáadom a fűszereket is.
4. Ha megpuhult a tök, turmixgépbe teszem, vagy a lábasban botmixerrel pürésítem.(Ezt a mennyiséget turmixgépben is csak kétszeri menettel tudjuk pürésíteni.)
5. A körtét héjastól kockára vágom és a tökkel együtt pürésítem. Hozzáadom a kókusztejet és annyi vizet, hogy sűrűn kanalazható legyen, illetve járjunk el ízlésünk szerint.
6. Már csak sózom, borsozom, ízesítem, hogy kerek legyen. Én úgy szeretem, ha kicsit, de tényleg csak egy picit savanykás, ezért szeretem benne a mustárt és egy lágyabb balzsamecetet is. A savasságot nagyon jól ellensúlyozza a körte édessége!
Forrón tálalom, a tetejére – a klasszikus, mindenhol fellelhető és elég unalmas tökmag helyett – most apróra vágott rucolát szórtam és meghintettem baszk pirospaprikával. De tehetünk rá olívaolajat, tejszínt, kókusztejet, sőt akár egy kanál alaplével felhígított pestót is!
6 nagyobb vagy 8 kisebb adag lesz

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.