okt 152014
 

Néha a véletlenekből lesznek a legjobb receptek, de ezt eddig is tudtuk. Tavaly, még karácsony előtt jó pár maglisztet vásároltam próbaképp, aztán feledésbe merültek a kamrapolc hátulján. Nemrég fedeztem fel, hogy ejha, drágán vett bio maglisztet csak nem dobunk ki, kellett valamit kezdeni fél kiló törökmogyoró- és fél kiló dióliszttel.
Amúgy már magukban is finomak, úgy illatoztak ki a zacskóból, mintha egy tábla mogyorós tejcsokit rejtegetett volna, ami annyiban igaz, hogy a mogyorót olajpréselés előtt megpirítják, ezért az enyhén pörkölt íz és illat még a viszonylag zsírtalanított lisztben is benne van.

Kerestem recepteket, de nem mondanám, hogy háziasszonyok tömegesen használnának mogyorólisztet kenyérsütéshez…. Én viszont azóta hetente többször használom. Ezekből a lisztekből nem kell nagy mennyiség, sokáig elég lesz. Tettem almás morzsára, piskótaszerű tésztába, smoothie-ba (hú, az nagyon jó volt), és persze kenyérbe.

Ez a buci lett a sztár. Azóta állandóan fejlesztgetem, ez most épp az 1.5 verzió. Nem tudnám megmondani, mitől lett olyan jó, igazi rozsos fílingje van, a legutolsó apró trükköm, a rágrillezés pedig (már akinek van grillfunkciója a sütőjében) egy finom, meleg, frissen sült péksütemény illatát hozta be a konyhába. Én az összes sütésből csupán egy bucit ettem, a többit csak épphogy megkóstoltam, de imádok kísérletezni!

buci_rozsos3_toltott2

Most szólok, hogy nagyon tömény, laktató, hisz nincs, ami felfújja, mint a hagyományos búzalisztes kenyérféléket. Lehetne bele élesztőt tenni, én sosem szoktam, kár azt élesztőgombákkal elrontani, ami anélkül is jó. Sütőport lehetne beletenni, ezt sem tettem egyik alkalommal sem, mert a tésztát pihentetni kell, és addig már dolgozna a sütőpor. De egy próbát megér.

A legkedvesebb szendvicsem így néz ki: buci félbevágva, külön-külön megkentem házi majonézzel, vagy Cézár saláta dresszingjével, rá pár salátalevél és két szelet sonka. Hmmm!!!

buci_rozsos2_formaban

“Rozsos” mogyorólisztes buci
{cukor-, tej-, liszt-, glutén-, gabonamentes-, paleo}

2 db tojás
50 g őrölt, blansírozott mandula
20 g törökmogyoróliszt (pl. Nature Cookta) 
5 g kókuszliszt
20 g szezámmag
1 enyhén púpozott ek │25 g│ útifűmaghéj
½ tk kenyérfűszer (koriander, köménymag, ánizs), elhagyható
1 ek │15 ml│ olívaolaj
100 ml tisztított víz
1 tk almaecet
½ tk + 2 csipet tengeri só

1. Egy nagyobb keverőtálban feltöröm a tojásokat, és villával habosra keverem.
2. Hozzáadom a többi alapanyagot, először a szárazat, majd a folyadékokat is, és alaposan elkeverem. Sűrű, de jól keverhető masszát kapunk. (Az elején még két evőkanál olajat tettem hozzá, selymesebb a tészta, de elég egy is, .) 10-15 percig állni hagyom, míg az útifűmaghéj magába szívja a nedvességet, ekkor a tészta már nem ragad.
3. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 160 °C-ra. Előkészítek egy megfelelő méretű sütőpapírt – de rácsos baguette-sütőformát is használhatunk.
4. A tésztát kissé átgyúrom, de nagyon nem kell, hisz nincs mit, majd a sütőpapíron bevizezett kézzel két hosszúkás bucit formálok. Éles késsel ferdén bevágom a tésztát, a sütőpapírt bucival együtt a tepsire teszem és betolom a sütő középső rácsára. (Ez a tészta nem kel meg, tehát pont úgy néz majd ki, mint amire formáztuk.)
5. Kb. 20 percig sütöm, akkor felveszem a hőfokot 180 °C-ra, és még 10 percig sütöm.
Most jön egy trükk: felkapcsolom az egyes grillfokozatot (nálam 275 °C), a tepsit a legfelső sínre teszem és még 4 percig pirítom, de 2 percnél érdemes kicsit arrébb tolni, hogy ne égjen meg egy helyen. Így a kérge kissé ropogós lesz.
6. Teljesen hűlni hagyom, akkor hosszában felvágva szendvicsként meg lehet tölteni.

A tésztát tetszőlegesen lehet sokszorozni, így egyszerre több bucit süthetünk.
Egy hosszúkás buciból két hamburgerzsömle is készülhet, vagy egy nagy kerek pizza. Hűtőben napokig eláll, de remekül fagyasztható is, ebben az esetben érdemes már felvágva lefagyasztani, így csak tölteni kell, mire felolvad, már ehetjük is!

2 buci / 2 pizza / 4 zsömle / 4 hamburgerzsömle lesz belőle
1 buci       = 398 kcal / 18 g fehérje / 4,9 g CH / 33    g zsír
1 zsömle = 199 kcal /    9 g fehérje / 2,5 g CH / 16,5 g zsír

buci_rozsos1_nyers

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.