nov 012014
 

Két hete valami cupcake-félét sütöttem, és a hab helyett tömény csokoládékrémet tettem a minitorta kis üregeibe. Annyira ütősre sikerült, hogy azon melegében kikevertem még egyszer, sőt pár napra rá még finomítottam rajta. Azt kell mondjam, egy hihetetlen finom, ütős csokoládékrém lett belőle, amonya mogyoró nélküli Nutella.
Szóval csak -ella. (Mivel a nevében a Nut- a mogyorót hivatott jelölni.)
Szinte kötelességemnek tartom megosztani, annyira finom, sőt (vetekszik a mogyorós házi Nutellával) és közeleg a Karácsony, gasztroajándéknak sem utolsó. Én ezt a hagyományos ganache-krémet vegán üzemmódban készítettem (november 1. nem csak Mindenszentek napja, de a Vegán Világnap is, tudtátok?), attól most eltekintek, hogy a hagyományos 80-90 %-os csokoládé is tartalmaz tejet, mert ezt ki lehet váltani, de másodikként a hagyományos összetevőt is odaírtam. Sőt magmentes is, van, akinek ilyen étrendet kell követni, de aki abszolút biztosra akar menni, az vegyen megfelelő csokoládét, vagy készítse maga.
A krém titka csupán a – tényleg! – nagyon jó minőségű csokoládé, hisz ebből ÉL, a 100%-os tisztaságú kókusztejpor (adalékmentes), a tiszta vanília és – nem hagyhatom ki legújabb kedvencemet – a sütőtökfűszer!

Készítsetek csokoládékrémet és holnap reggel osonjatok ki a konyhába, kapjátok ki a hűtőből és egyetek egy jó nagy kanállal a reggeli kávé mellé!

csokolade_ganache1

Csokoládékrém – vegán ganache

A csokoládékrémhez (ganache)
100 g étcsokoládé (most 80%-os, lehet 70% is)
1 ek (12 g) extra szűz kókuszzsír / 10 g vaj
1 tk (5 g) nyers kakaópor
2 csipet só
1 tk vaníliakivonat
1 tk sütőtökfűszer (vagy őrölt fahéj)
2 tk natúr kókusztejpor (most Naturganik) / zsíros tejpor

2 tk (30 g) méz (inkább 3 tk)
150 ml kókusztej (most Aroy-D) / tejszín

1. Egy kisebb lábasba tördelem a csokoládét és a kókuszzsírral együtt vízfürdő fölött vagy a kerámialap 2-es fokozatán megolvasztom, közben néha átkeverem.
2. Ha simára olvadt a csokoládé, a kókusztej kivételével az összes hozzávalót belekeverem. Először kevés tejet adok hozzá és kanalanként simára keverem. Folyamatosan lehet hozzáadagolni a kókusztejet, amíg egy sűrű, de kanalazható ganache-krémet kapunk. A mennyiség a csokoládé és a kókusztej minőségétől, kakaó- illetve zsírtartalmától is függ, ezért kell a tejet kanalanként adagolni.
3. A csokoládékrémet zárható üvegbe kanalazom. Hűtőben néhány hétig biztosan eláll. Hűtve a krém keményebb lesz, ha krémnek szeretnénk használni, egyszerűen vegyük ki előtte egy órával.

Ha valakinek még inkább a fantasztikus íz számít – bár ez már így is eszméletlen finom -, az vegyen 60-70%-os csokoládét, adjon hozzá még 1-2 kanál mézet és még több (kókusz)tejport!

kb. 300 ml krém lesz

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.