nov 052014
 

Lássuk csak, hova is tűnt el az a fantasztikus csokoládékrém! Tologattam már egy ideje pár üveg régi lekvárt a kamrapolcon, magában, vagy tölteléknek már nem jött szóba, cukortartalmuk is még magasabb, hagyományos módon készültek. De kidobni még sem akartam, hisz teljesen jó volt mindegyik. Egy sűrűbb eperlekvárral készítettem egy kevert tésztát, kanalankét adagoltam hozzá a végén a kókuszlisztet, figyelve, mennyit vesz fel.
Igazán jó lett, tele van lehetőségekkel, bár ezt a verziót hetente kétszer sütöttem, alaposan le lett tesztelve, lekvár elfogyott. Hurrá, de van még másik :).

cupcake_lekvaros_ganache_malna8

Egy nagyon tömör kis süteményt kapunk, van benne anyag, de nem baj, mégsem telít el úgy, hogy ne lehessen belőle kettős is megenni. Ha cukorcsökkentett lekvárt használunk, akkor egy darab cupcake-ben összesen 15 g szénhidrát van, erre igazán nem lehet panasz.
Én a hűtőből kivett tortácskát vékony szeletekre szeltem és uzsonnánál saját almapürét is tettem rá. Nagyon várom, milyen lesz szilvalekvárral!

cupcake_lekvaros_ganache_malna4

Lekváros cupcake ganache-sal

A tésztához
6 db tojás (312 g tisztán mérve)
390 g (eper)lekvár (régi, sűrűbb)
3 ek (36 g) kókuszzsír / vaj (folyékonyan)
3 tk sütőtökfűszer (vagy őrölt fahéj)
4 csipet só
3 tk vaníliakivonat
1,5 tk szódabikarbóna
6 ek (42 g) kókuszliszt
Az összeállításhoz
csokoládékrém (ganache-krém)
málna, vagy egyéb apró gyümölcs

porrá őrölt édesítő/cukor (elhagyható)

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 160 °C-ra. Papírtörlővel vékonyan kizsírozom a sütőformát. (A cupcake-forma űrtartalma 110 ml.)
2. Keverőtálban kézi robotgéppel félig habosra keverem a tojásokat, majd beleteszem a lekvárt és a kókuszzsírt és azzal is egyneműre keverem, de ezt már alacsonyabb fokozaton. Hozzáadom a többi hozzávalót és a legvégén a kókuszlisztet, majd fakanállal lazán elkeverem. Ha most sokáig kevergetjük, összeesik a tészta.
(Ezt a receptet direkt egy régi, már kissé besűrűsödött lekvár felhasználásához készítettem, friss, folyósabb lekvárnál valószínűleg kevesebb kell hozzá, ha kipróbáltam, megírom.)
3. A tésztát kétharmadig betöltöm a formába, betolom a sütő középső részére és 25 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Ha kész, kiveszem és öt perc múlva óvatosan deszkára borítom. (Ebben a formában remekül lehet fagyasztani is!)
4. Közben elkészítem a csokoládékrémet. Ha rövid idő belül szeretnénk fogyasztani, és nem hűtjük, akkor a krémet sűrűbbre is lehet hagyni, használjunk kevesebb kókusztejet/tejszínt. A mennyiség a csokoládé és a kókusztej minőségétől, kakaó- illetve zsírtartalmát függ, ezért kell a tejet kanalanként adagolni.
5. A krémet a kihűlt formába kanalazom. A tetejét porcukorral is meg lehet szórni, vagy friss, apró gyümölccsel díszíteni.
Zárt dobozban, hűtve napokig eláll, ebben az esetben a csokoládékrémet folyékonyabbra készítsük.
(A krém kb. 8-10 ilyen méretű cupcake-hez elég.)

9 db cupcake /

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.