dec 142014
 

Vajon ki mit szokott inni Adventkor, a harmadik gyertya meggyújtásánál? Legtöbben biztosan kávéznak, forrócsokiznak, itt-ott kerül bele a felnőtteknél egy kupica konyak is, a gyerekek meg biztosan boldogan hörpölik a habos kakaót.
Most újítottam, ki szerettem volna próbálni egy igazán egészséges, de mégis nagyon finom karácsonyi italt. Az én ízlésemnek telitalálat (csak merem remélni, hogy másnak is ugyanígy bejön), hisz ebből sokkal többet is meg lehet inni, és valóban minden darabja szuper jó, senkinek sem lehet lelkifurdalása, hogy hú, csak most ne hízzak, ezzel nem lesz baj! A fűszereket, az alkoholt és akár a tejtermékeket is szabadon lehet variálni.

Hirtelen jött az ötlet, és bevált. Az áfonyához nem egész magvakat tettem, hanem a Donum Terrae magkrémeit, ezeknek vitathatatlan előnyük, hogy bársonyosan krémmé vannak már őrölve, nekünk nem kell ezzel bajlódnunk, azonnal használhatóak. Ezek a krémek már magukban is eszméletlen finomak, a mennyiségeket kiskanállal adagoltam a turmixgépbe, a végén mindig alaposan lenyalva a kanalat :).

Ennek az évnek hatalmas újdonsága számomra a kendermag, sütök kendermagliszttel és hántolt magokat is használok, mert egyrészt csuda finom, másrészt csak új dagad az egészségtől. Mint tudjuk, a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást! Most végre kész krémként is megkóstolhattam és ezentúl mindenbe teszem, amibe csak tudom!

smoothie_afonya_magkrem_xmas1cr

Karácsonyi áfonyás smoothie

80 g fagyasztott áfonya
½ (50 g) banán
1,5 ek (25 g) tökmagkrém (Donum Terrae)
1 ek (15 g) kendermagkrém (Donum Terrae)
1 tk chia mag

2 ek (30 g) méz (illetve ízlés szerint, részben édesítőt is használhatunk)
1 tk sütőtök fűszerkeverék
½ tk őrölt fahéj
1 ek (1,5 cl) rum / konyak
3-4 ek kókusztej vagy tejszín
1 tk áfonyaecet (Donum Terrae)
kb. 150 ml víz

1. A hozzávalókat – a vízen kívül – turmixgépbe teszem és alaposan, egyszer-kétszer megállva simára turmixolom. Annyi vizet adok hozzá, hogy ihatóan krémes legyen.
2. Aki nem érzi elég hidegnek, tegyen bele 1-2 jégkockát, ezt a mennyiséget vonjuk majd le a teljes vízmennyiségből.
Bátran játszunk az arányokkal, hiszen mindenkinek más az ízlése! Lehet édesebb, rumosabb, de tejszín/kókusztej nélkül is készülhet.
Fagylaltot is készíthetünk belőle, ekkor használjunk több zsíros tejterméket és kevesebb vizet, illetve hagyjuk sűrűbbre és fagylaltgéppel készítsük el.

1 nagy bögre / 300 ml

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.