dec 152014
 

A macaronláz idején tele voltak az üzletek szilikonos sütőlapokkal, akkor persze nem vettem, mivel eszem ágában sem volt macaron sütni. Ezek olyan épphogy mélyedéssel ellátott sütőlapok, amikből nem folyik szét a könnyű tészta, mert az alig félmiliméteres perem meggátolja. Aztán lecsengett az őrület és egyre több helyen lehetett már fillérekért is megkapni.
Így vettem egyet, mert folyósabb tésztájú kekszekhez remek lehet.
Legalább egy éve lapul már a fiókban, de most végre elővettem. Napok óta szeretnék valamilyen magmentes kekszeket sütni, kerülgettem a a Donum Terrae sárgabarackmagkrémjét, mert még mindig a tojás- és csonthéjasmentesség a lényeg – legalábbis egy ideig.

A barackmag eddig semmilyen érzékenységet nem jelzett a célszemélynél, és amúgy is isteni finom! Ebből most egyszerűen nem tudtam kispórolni a tojást, de ez a sárgabarackmagkrém – vajnak is szokták nevezni – teljesen betalált! A sárgabarackmagról amúgy is rengeteg jóságot tudunk, érdemes naponta enni pár szemet, de ha már van egy üveg finom krémünk, akkor azt is nyalakodhatjuk. (Elárulom, legközelebb csokoládés projekt lesz!)

Kísérleteztem az arányokkal, az első nem lett igazán jó (ezek a laposabb kis kekszek a háttérben), második sütésre már jóval több krémet tettem a tojáshoz, erősebben fűszereztem és jelentem, igazán gyors, szeretnivaló kis kekszek lettek belőle. A liszt- és cukormentesség már alap (most pici mézet és eritritet használtam), és szinte bármelyik magkrémet használhatjuk hozzá – na jó, a tökmagot meghagynám másra! :)

macaron_magkrem_toltott2.cr

Sárgabarackmagvajas lekváros keksz

1 db tojás (közepes méretű)
1,5 ek porcukor (vagy ennek megfelelő porított édesítő)
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj
2-3 csipet szódabikarbóna
90 g sárgabarackmagkrém (Donum Terrae)
Az összeállításhoz
36 g lekvár (most cukorcsökkentett eperlekvár)
porcukor a szóráshoz

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra. Kiveszem a sütőrácsot és ráteszem a macaron-sütőformát.
2. A tojáshoz teszem a cukrot/édesítőt, a sót ést egy keverőtálban kézi mixerrel félig habosra verem.
3. Hozzáadom a fahéjat (más, ízlésünknek megfelelő fűszerkeveréket is használhatunk), a szódabikarbónát, majd beleteszem az átkevert sárgabarackvajat. (A legegyszerűbb, ha a keverőtálat rátesszük a mérlegre, lenullázzuk  és így kanalazzuk bele a krémet.) Még egyszer alacsony fokozaton, pár másodperc alatt átkeverem.
4. Két kiskanál segítségével kevés masszát teszek a mélyedésekbe, nem kell teljesen kitölteni, hisz szétlapulnak egy kicsit. Nekem ebből a mennyiségből 24 keksz lett.
5. Betolom a rácsot a sütőbe és addig sütöm, míg a széle elkezd barnulni, de nem szabad túlsütni. Nálam 14 perc volt.
Kiveszem és még a formában hagyom hűlni, addig kivehető. Rácsra teszem, majd egyet-egyet megkenek egy kevés lekvárral és óvatosan rányomok egy másikat. Porcukrot lehet szórni a tetejére.
Nutellával, citromkrémmel is lehet tölteni.

12 db töltött keksz / 

macaron_magkrem_toltott1

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.