dec 312014
 

Nem egyszerű tej, tojás és cukor nélkül pudingot főzni. Nagyon nem…. Ezzel akkor szembesültem úgy igazából, amikor elhagytam a tejtermékeket, de még nagyobb lett a gond, mikor egy ideje – és még egy jó ideig – tojást sem tudok használni bizonyos esetekben. És akkor jön a csokipuding….

És a nagy kérdés. Milyen édességet is készíthetünk akkor tej, cukor és tojás nélkül?? Továbbmegyek, dió, mandula és mogyoró nélkül?
A kérdés adott, és igazából csak egyetlen egy válasz létezik: zöldség! Sütve, főzve, teljesen mindegy, de a vegán pudingoknak nagyjából nyers vagy főtt zöldség és gyümölcs az alapja.
Ilyenkor a mélyen kétségbeesett delikvens átnyálazza a világhálót és megnyugszik: van megoldás, mégpedig avokádós és banán formájában, ez a legkézenfekvőbb megoldás vegán körökben.

Lássuk csak. Banánt most nem használtam, elég elcsépelt megoldás az avokádós-banános, lerágott csont, millió vegán oldalon szerepel, na jó, nem fintorgok, csináltam már ilyet, de túl sok benne a szénhidrát, teljesen fölösleges ilyenekkel terhelnünk magunkat. Meg amúgy sem marad így túl sok mozgásterünk, bármit adunk a pudinghoz, szinte minden ben van többlet szénhidrát, szóval inkább forduljunk a zsírban gazdagabb anyagokhoz, sokkal jobban járunk velük – vagyis nem csak mi, hanem az egészségünk is.
Szokás szerint kísérleteztem és készítettem néhány csokoládékrémet, ami a tartalmát illeti, nyugodtan lehet még variálni őket, idővel én is tovább finomítom majd őket, ezek a prototípusok. :) Nekem személy szerint a körtés-papayás-kendermagkrémes ízlett a legjobban, tudom, elég elvetemült ízlésem van, ezt a családtagjaim is megállapították, de a kendermagba bele vagyok szerelmesedve, szóval felelősséget nem vállalok ízlés ügyben! De tényleg, ez a körtés, kendermagkrémes cucc mindent vitt, nekem bármikor jöhet! Akinek nem jön be a kendermagkrém, az használjon mandula- vagy mogyorókrémet, azt garantáltan imádni fogja!

avokado_korte_csokikrem2

A zöldséges vegán pudingoknak hihetetlen előnye még, hogy pikkpakk készen vannak, a hozzávalókat csak beledobáljuk az aprítóba, pár másodperc, és kész is a finom, nyers csokoládépuding! Van persze, hogy meg kell főznünk a zöldséget, de ez sem nagy ügy, a sárgarépa 20 perc alatt vajpuha és mehet is az aprítóba.

A krémekből akár tortába való tölteléket is készíthetünk, ilyenkor hagyjuk sűrűbbre, krémesebbre! Adhatunk hozzá kókuszkrémet (ez sűrűbb állagú a kókusztejnél), vagy kevesebb folyadékot, aki használhat mogyorót, mandulát, az magkrémekkel is tovább sűrítheti.

avokado_korte_csokikrem1

Körtés-avokádós vegán csokoládépuding

1 db avokádó (érett, vajpuha)
½ db körte (az egész is lehet)
2 tk nyers kakaópor
2,5 ek porított édesség (pl. 1 ek eritrit + 1 ek méz)
1 tk vaníliakivonat
4 ek kókusztej (vagy más növényi tej)
1 ek narancsos olívaolaj (vagy egyéb olaj, elhagyható)

1. Az avokádót félbevágom, kiveszem a magját és kiskanállal aprítóba szedem a húsát. Az olajon kívül az összes hozzávalót hozzáadom és néhány másodperc alatt krémesre keverem. Ha az egész körtét felhasználjuk, kevesebb tej szükséges, figyeljük az állagát! Édesítővel, tejjel lehet igazítani az ízén, állagán, a végén pedig hozzáadom az olajat, ezzel is tekerek rajta egyet.
2. Tálkába teszem és tálalom. Hűtőbe téve egy kicsit sűrűsödik még.

2 adag

csokoladekrem_papaya1tx

Szuperegészséges körtés-papayás-avokádós vegán csokoládékrém

1 db (vajpuha) avokádó
½ db körte (az egész is lehet)
¼ db (érett) papaya (230 g nettó súly)
2 tk kendermagkrém/mandulakrém/diókrém vagy egyéb krém (Donum Terrae)
1 tk chia mag
1 tk kakaópor
1 ek cukor/juharszirup/édesítő (most eritrit)
½ tk vaníliakivonat

1. Az avokádót félbevágom, kiveszem a magját és kiskanállal aprítóba szedem a húsát.
2. A papayát félbe majd negyedbe vágom, akárcsak a dinnyét, késsel elvágom a héjánál, kockákra vágom, majd a húsát szintén az aprítóba teszem.
3. A körtét elfelezem, kivágom a magházát és kisebb darabokra vágom.
4. Az összes hozzávalót beteszem az aprítóba és néhány másodperc alatt krémesre keverem.
Kóstoljuk meg és igazítsunk rajta ízlésünk szerint!

3 adag

csokoladekrem_sargarepa1

Sárgarépás-gesztenyés-fűszeres csokoládékrém

230 g főtt sárgarépa (kb. 260 g sárgarépa + víz + 1 csapott tk só)
3 szem főtt gesztenye (vagy ua. natúr gesztenyepüré)
2 tk kakaópor
1 ek rizsszirup/juharszirup
½ tk vaníliakivonat
1 csapott tk őrölt kardamom
1 cm gyömbér
1 ek olvasztott kókuszzsír
2 ek kókuszkrém (sűrűbb, zsírosabb, mint a kókusztej)

1. Meghámozom a sárgarépát és nagyobb darabokra vágom. Annyi vízzel amennyi ellepi, felteszem főni, hozzáadok 1 szűk teáskanál sót is. 20 perc alatt lefedve puhára párolom.
2. Ha kész, villával kiemelem a vízből és aprítóba teszem. Hozzáadom a gesztenyét és a többi hozzávalót és néhány pulzálással krémesre keverem. Kóstoljuk meg, és bátran fűszerezzük tovább, mert ez a krém markáns fűszerezést és sok zsírt kíván, hogy igazán krémes legyen!

2 adag

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.