jan 012015
 

Az év első fogása, nem csak a blogon, de a való életben is. Szilveszter délutánján nem volt már időm elkészíteni, ezért éjjel gyorsan nekiálltam. Este koncerten voltunk, utána azt terveztük, hogy a városban spontán csatangolunk, és ott kapunk be valamit, ahol tetszik, majd elpezsgőzünk valahol és ott koccintunk az új évre. De nem volt szerencsénk, vagy már elszoktunk attól, vagy inkább kinőttünk már belőle :), hogy fiatalos hévvel nekiinduljunk az éjszakának, így maradt egy kis saláta egy amúgy bájos, rusztikus helyen.

A tervezett iszogatás helyett inkább gyorsan hazamentünk, felbontottunk egy üveg Amarone-t, előkaptuk a már kikészített sajtot (a férjemnek azért volt egysanda sejtése, hogy szükség lehet rá éjszaka) én pedig nekifogtam a levesnek.

Hihetetlen finom lett, természetesen ez a fűszerezésnek és az aszalt paradicsomnak is köszönhető, és bármelyik alkatrészét jól lehet variálni, elhagyni vagy helyettesíteni. Vöröslencsével is biztos működik, de mi ezt a zöld lencsét sokkal jobban szeretjük, mint a Puy-i vagy a Castelluccio-i fajta. Nagy előnye még, hogy Szilveszter éjszakáján is neki lehet állni, egy óra múlva már tálalható is az újévi, sok-sok szerencsét hozó lencseleves.

lencseleves_aszalt_paradicsom1tx

Lencseleves aszalt paradicsommal és kókusztejjel

2 ek extra szűz olívaolaj
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
120 g Puy-i zöld lencse (vagy Castelluccio-i lencse)
alaplé (tisztított víz + bio zöldségpor)
60 g aszalt paradicsom 

1 ek sűrített paradicsom
2 ek tahini (szezámkrém)
1,5 tk őrölt római kömény
1 tk édes (vagy csípős) pirospaprika, ízlés szerint
kb. 120 ml kókusztej (vagy tejszín)
1 ek frissen facsart citromlé
só (szükség szerint)
frissen őrölt feketebors
Cayenne-bors vagy apróra vágott peperoncino (ízlés szerint)

A tetejére
petrezselyem / friss koriander

1. Nagyobb lábasban felhevítem az olajat és üvegesre pirítom benne a vékony karikára vágott hagymát. A fokhagymát széles kés élével szétnyomom, felvágom és azt is beledobom.
2. Az aszalt paradicsomot meleg vízben átmosom és beáztatom.
3. A lencsét szűrőn átmosom és a hagymához adom, átkeverem. Néhány perc múlva hozzáöntök valamennyi alaplevet (vizet), a teljes mennyiséget nem mértem, de adja magát, mire kész a leves.
4. A paradicsomot leszűröm és félbe, vagy kisebb, falatnyi darabokra vágom, most olyan aszalt paradicsomot használtam, ami már kisebb darabokban volt. A leveshez adom.
5. Beleteszem a sűrített paradicsomot és a szezámkrémet is, majd a fűszereket és alacsony hőfokon, hogy éppen csak gyöngyözzön, félig lefedve főzöm. Néha átkeverem, és öntögetek hozzá vizet, de ne legyen túl híg (még hozzájön a kókusztej is) .
6. Bő 30 perc múlva a lencse megpuhul és megduzzad. Ekkor hozzáöntöm a kókusztejet és annyi vizet, amennyi szükséges a leves állagához. (Ez így elég sűrű lesz, szinte krém, de természetesen hígabbra is készítheti, aki úgy szereti.)
Citrommal, sóval, borssal kerekre ízesítem.
7. A tetejére apróra vágott petrezselymet, vagy koriandert szórok.

Megjegyzés:
Ha elhagyjuk a paradicsomprét és a paprikaport, világosabb lesz a leves.
Hagyományosan tejszínt is használhatunk kókusztej helyett, de bármilyen sűrűbb magtej is remek!

4 tányér lesz

  2 hozzászólás to “Lencseleves aszalt paradicsommal és kókusztejjel”

  1. Nagyon megtetszett a recept, épp most fözöm, remélem finom lesz – ebben nem kételkedem, eddig mind finom volt, ami receptedet kipróbàltam-, ami viszont fejtörést okoz: beletettem a tahinàt, viszont a forró leves összekapta. Apró darabkàkban van benne, nincs szép krémes àllaga. :-( Ez eléggé bosszant. Te hogy tetted bele a levesbe? (Mivel a képen gyönyörü a levesed àllaga.)

    • Kedves Ildikó!
      Úgy tűnik, a leves már kész, de sajnos nem kaptam értesítést a hsz-edről, így csak most látom.
      Nagyon örülök, hogy ízlenek a receptek :)
      Na most, ez nekem is fejtörést okoz, mitől ugrott össze a leves, mert a tahina tiszta szezámkrém, zsíros, nincs benne semmi, ami összehúzná a levest, mint egy lisztféleség, vagy rostos anyag. Biztos, hogy nem volt még más is benne? Én bio szezámkrémet használok, vagy magam pürésítem a szezámmagot aprítóban, az ételnek plusz zsírt, némi sűrűséget ad, de nem rántja össze.
      Elhiszem, hogy bosszant, nagyon sajnálom, azért remélem, az íze kárpótolt!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.