jan 192015
 

Még régebben vettem egy pici, 12 cm-es kapcsos tortaformát, aztán bedobtam a többi közé, és ahogy lenni szokott, elfelejkeztem róla. Biztos ismerős :). Pedig épp azzal a céllal csaptam le rá, hogy milyen jó is lesz kísérletezgetni, mert nem kell majd egy nagyobb sütit kidobni, ha valami mégsem sikerülne. (Ilyen ugye mégsem fordulhat elő, de ha mégis … ).
Egyik nap nyúlok a fiókba és kezembe kerül ez a pici forma, meg még egy … nemhiába, régen is jó előrelátó voltam :).

Vasárnap délelőtt mindig a legjobb idő, hogy szép csöndben sütögessek a konyhában. Mivel még mindig diétán vagyok (az okokat hagyjuk, nem érdekes, lassan túl vagyok rajta), így teljesen adta magát, hogy legalább a férjemnek süssek valami édeset, és az ilyen kísérletezgetésekre  jobbat nem is leletne kitalálni, mint ezt a pici, 12 cm-es formát. Ez a hagyományos, 26 cm-es forma negyedrésze, tehát a recepteket egyszerűen osszuk el néggyel és kész.
(Tojást például így kell elosztani, ha pl. másfél tojásra lenne szükség: törjük fel a tojást, keverjük el villával, majd mérleg segítségével mérjük le a szükséges mennyiséget.)

minitorta_dios_lekvaros_forma1

A kamrában még mindig túlcsordulnak a lisztek, főleg a mák- és a dióliszt, tehát ez került bele, meg még amit találtam a polcon. Ilyenkor imádok sütni, mert egyik alapanyag adja a másikat, szól a halk zene, a fejemben meg kattognak a kerekek, forog a verkli, és íme, ez lett belőle.
Nagyon finom lett, a vastag kókusztejes csokimáz meg már csak hab a tortán, hogy stílusos legyek, bár a tésztára jött némi kritika, legközelebb finomítok rajta.

minitorta_dios_lekvaros2cr

Diókrémes-baracklekváros minitorta csokoládémázzal

50 g mákliszt (pl. Nature Cookta)
50 g dióliszt (pl. Nature Cookta)
15 g gesztenyeliszt
1 ek chia mag
1 ek szezámpehely
1 ek útifűmaghéjliszt
4 ek / 55 g cukor(>nak megfelelő édesítő)
1 tk sütőtökfűszer (vagy fahéj)
1 mk szódabikarbóna
2 db tojás (közepes méretű)
1 ek méz

1,5 ek olvasztott vaj (vagy kókuszzsír)
1 ek almabalzsam
A diótöltelékhez
160 g mézes diókrém* (Donum Terrae Mézes diókrém)
1 tk vaníliakivonat
2-3 tk kókusztej
A barackos töltelékhez
120 g sűrűbb baracklekvár (most 75% barackból)
A csokoládémázhoz
50 g étcsokoládé (85-90%-os)
4 ek kókusztej

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra. Két kicsi, 12 cm-es kapcsos sütőformát (vagy egy 18 cm-eset) kizsírozok.
2. A tojásokat habosra keverem, míg nagyjából a háromszorosára nem nőnek. Hozzáadom a mézet, az olvasztott zsíradékot és az almabalzsamot (almaecetet, vagy akár citromlevet).
3. A száraz anyagokat egy nagyobb tálban összekeverem és a tojáshoz adom. Lazán aláforgatom, hogy a tojáshab ne törjön nagyon össze.
4. Formákba öntöm és beteszem a sütőbe. A miniformákat kb. 20 percig sütöm, a 18 cm-esnek minimum 30 perc is szükséges, végezzünk tűpróbát!
5. Ha kész, kiveszem a formákat és öt percig benne hagyom. Ekkor lekapcsolom róla a formát és fadeszkára vagy inkább süteményes rácsra teszem. Ha a teteje hullámos, nem egyenletes, akkor fejre kell állítani.
6. Ha kihűlt a tészta, vízszintesen éles késsel három egyenlő részre vágom.minitorta_dios_lekvaros_retegezve1
7. Az alsó részt vastagon megkenem a diókrémmel (lásd lentebb), majd ráteszem a középső korongot.
8. A másodok lapot vastagon megkenem a baracklekvárral és ráteszem a legfelső lapot is.
9. A csokoládémázhoz alacsony hőn felolvasztom a csokoládét, és amíg olvad, hozzáadok néhány evőkanál kókusztejet (4-5 evőkanál elég lesz). Közben kevergetni kell és mindig hagyjuk alacsony hőmérsékleten!
10. Ha megolvadt a csokoládé, ecsettel többször átkenem a minitorta tetejét és az oldalát is. A tetejét négy szem dióval díszítettem. Ugyanígy készül a másik minitorta is, de itt akár más tölteléket is használhatunk.

A félbevágott minitorta remekül fagyasztható, bármikor elő lehet venni és ízlés szerint megtölteni!

2 db 12 cm-es minitorta /  1 db 18 cm-es kisebb torta

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.