feb 132015
 

Az igazi, házi vaníliás vagy csokoládépuding nem zacskós porból készül, de ezt úgy is mindenki tudja már.
Ugye, tudja ?? Nem attól lesz házi, hanem a tojássárgájától, ami sokkal finomabbá és teljesen feleslegessé teszi a keményítő használatát.
Nem is olyan régen, még a háború előtt kizárólag így készültek a pudingok, a porból készült változat csupán a lusta elfoglalt, este munkából hazaeső háziasszonyok életét volt hivatott megkönnyíteni.

De ez azért nem az a puding, az az igazi.
Most mégis egy ilyet hozok, mert az élet egyre sűrűbb, elegendő tojás sincs mindig otthon, a fehérjét meg utána tologathatjuk ugye, szóval a legegyszerűbb, ezt poros verziót – úgy értem nem azt, amelyik belepte a por -, egyszerűen mentesíteni. Itt is a tojásmentesség volt a cél, továbbá sem cukor, sem tej és liszt sincs benne.
Amúgy pedig nagyon finom, mostanában hetente kétszer is készült, ha egyikőnk tényleg nagyon gyors édességre vágyott.
Én melegen szeretem a legjobban, de ez ízlés dolga. A nyers vaníliaszósz egy-két napig jól tárolható és nagyon sokrétűen felhasználható, még a reggeli kávéban is jól mutat.

csokoladepuding1tx

Egyszerű csokoládépuding nyers vaníliaszósszal

320 ml mandulatej (édesítés nélküli)
1 tk vaníliakivonat vagy  1 mk vaníliapor (NEM vaníliáscukor!)
1,5 ek (15 g) tápiókakeményítő
2 enyhén púpozott ek eritrit
1 csipet tengeri só
1 mk sütőtök fűszerkeverék (vagy fahéj, de el is hagyható)
50 g étcsokoládé (80-85%-os)
A nyers vaníliaszószhoz
65 g kesudió
80-100 ml víz (ahogy sikerül)
1 tk citromlé
1 ek méz
1 tk vaníliakivonat vagy egyéb (NEM vaníliáscukor!)
1 csipet só

Először elkészítem a vaníliaszószt:
1.
A kesudiót fél órára vízbe áztatom, majd leszűröm.
2. Aprítóban először magában, majd kevés vízzel, végül az összes többi hozzávalóval mártássűrűségűre pépesítem. (Néhány percig, megszakítva járassuk az aprítót). Ha még darabos lenne, egy finom szűrőn át lehet szűrni, de egy erős aprító bársonysimává aprítja.

Elkészítem a pudingot:
1. A mandulatejet egy kis lábasban felteszem forrni.
2. Egy nagyobb tálkába teszem a tápiókát, az eritritet, a sót és a fűszert. A már meleg mandulatejjel néhány kanállal sűrű, sima péppé keverem.
3. Ha forr a tej, félrehúzom, beleteszem a vaníliakivonatot és fakanállal – vagy inkább habverővel – belekeverem a keményítős masszát. Visszateszem a tűzhelyre, egyet rottyantok rajta  és ismét félrehúzom. Arra figyeljünk, hogy a puding teljesen sima legyen!
4. A még forró pudingra belekeverem a tördelt csokoládét, azonnal elvolvad a forró pudingban.
5. A még meleg pudingot folyamatosan keverem, hogy ne bőrösödjön idő előtt és öblös konyakos pohárba, vagy bármilyen más kehelybe öntöm.
6. A vaníliaszószt mellé adom, azonnal tálalom.

2 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.