feb 182015
 

Hamvazószerdán elkezdődik a böjti időszak, mely Húsvétig negyven napon át tart.
Nem ígérem, hogy nálam ez húsmentes lesz. Aki alapvetően húson és zöldségen él, annak az elemi létét vennénk el, de saját felfogásom szerint a böjt nem is erről szól.
Leginkább arról, hogy olyan dolgokat vonunk meg magunktól, amit szeretnénk, ami után vágyunk, ami igazán kedvünre való, és ebben az esetben ez nem feltétlen hús. Talán édesség, talán a finom vörösbor, talán más, ezt mindenkinek saját magára bízom, mi az, amitől nehezére esik megválni negyven napra. Tegye azt. De tegye következetesen.

De hogy a vegetáriánusokra is tekintettel legyünk – és magam is egyéb okokból most hetente két-három húsmentes napot tartok, íme egy igen egyszerű, de tartalmas leves. Póréhagyma, kókusztejjel dúsítva, a végén pedig belekevertem két kanál szárított algát, ami egy igazi tápanyagbomba, és ez adja meg azt a pici luxust, ami az egészségünkért viszont egyáltalán nem drága.
Akár naponta is bekeverhetjük bármibe, ha szeretnénk. Wakame szárított algát sok helyen, több egészséges boltban is kapni már, használjátok egészséggel!

porehagymaleves_alga1

Póréhagymaleves kókusztejjel és wakame algával

1 ek extra szűz olívaolaj (vagy egyéb olaj)
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagyobb szál póréhagyma (210 g tisztított póré)
2 tk vietnámi currypor*
1,5 tk bio sótlan szárított fűszerkeverék
1 db babérlevél
kb. 500 ml könnyű húsleves vagy tisztított víz
kb. 60 ml kókusztej
2 tk wakame (szárított tengeri alga)

1. Egy nagyobb lábasban felhevítem az olajat és beleteszem a vékony karikára vágott hagymát.
2. Közben megmosom a póréhagymát, a végét levágom és a fehér részénél kezdve nagyon vékony karikára szelem (kb. 2 mm vastagon). A zöld részét is maximálisan felhasználjuk, tehát ahogy haladunk előre, figyeljünk, hogy a rétegek alatt ne legyen piszok és vágjuk azt is karikára.
A végénél fel szoktam hajtania a leveleket, átmosom és úgy vágom fel. Az összes felvágott pórét ráteszem az olajra.
3. Felöntöm 400 ml vízzel, beleteszem a babérlevelet, a curryport, a fűszerkeveréket és egész alacsony hőn félig lefedve párolom.
4. Mikor a póréhagyma már összeesett, hozzáöntöm a kókusztejet, megkóstolom, igazítok rajta (só, bors) ha kell, adok még hozzá pár korty vizet, rottyantok egyet rajta és kész.
5. Belekeverem a szárított algát és két percre állni hagyom, ezzel kész is.
6. Tálalom, a tetejére csípős paprikaport hintek.

2 tányér leves

* vietnámi currypor
kurkuma
koriander, őrölve
chili
szegfűszeg, őrölve
fokhagyma (granulátum)
ánizsmag
édesköménymag
fekete kardamom, őrölve
feketebors, őrölve
szecsuáni bors, őrölve

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.