feb 252015
 

Az Oscar-gála utáni vacsorán Wolfgang Puck mindig készít falatnyi, minihamburgereket is, stílusosan én is alkalmazkodtam most hozzá, de nagyestélyi nélkül – abban mégiscsak nehezebb lett volna végigfőzni az estét.
Mert ehhez a hamburgerhez főleg idő kell. Több mint két évvel ezelőtt készítettem először, mikor már nem játszott a hamburgerbuci, és a zsömle kiváltásán gondolkodtam, hogy mégis hogyan. Mert a többi alkatrész szinte adta magát, de glutén- vagy akár egy maglisztes kis bucival már túl nehéz fogás lett volna, és épp ezt akartam kikerülni. Ha fehérje és zsír, akkor minimalizáljuk a szénhidrátot! Ha viszont szénhidrátdús buci, akkor valahol meg kell húzni a derékszíjat. De hol??
A lisztes buci elhagyásával amúgy egy sokkal egészségesebb hamburgert kapunk, mint a hagyományos változat ;)

Így egyértelműen valami alávalót és kalapot kerestem, sajnos nem emlékszem már rá, hogy egy homlokracsapkodós vasárnap este, vagy más úton jutottam a sárgaréparösztihez. De eljutottam, és ez megmentette a hamburgert, a férjem legnagyobb örömére.

Ezek után szinte hetente készült, hát nem mondom, hogy nem macerás, de rettentően finom volt, ezért megérte ácsorogni a konyhában, később már tartalékra is sütöttem, így nem kellett mindent, de mindent egyszerre elkészíteni. A sült padlizsánt viszont sosem hagytuk ki, egyszerűen kötelező, ha egy igazán krémes, szottyanós kis belevalót is szeretnénk még. Majonéz legyen házi, a rösztit pedig másból is el tudom képzelni, akár zellerből, vagy cukkiniből is.

Most egy hosszabb kihagyás után újra felötlött, hú, hamburger, és persze, még mindig réparöszti. Pedig a húspogácsa alá rengeteg mindent lehet ám pakolni! Például akár a sült padlizsánkorongot is, amit én hanyagul belöktem most a majonéz és a hús közé. Vagy süthetünk ananászt is. Édesburgonyát. Vagy akár sütőtököt.
Mondjam még?? Inkább nem, süssétek meg ezt az überfinom glutén- és gabonamentes hamburgert, megéri!!

hamburger_reparoszti1

Hamburger sárgaréparösztivel és zöldfűszeres krémmel

A sárgaréparösztihez
3 db tojás
1 ek (12 g) kókuszliszt
230 g apróra reszelt sárgarépa
só, bors
kb. 120 ml olaj a sütéshez
A húspogácsához
400 g marhahús, darálva
1 mk só
frissen őrölt fekete bors
3 ek jeges víz (vagy zúzott jég)
olaj vagy zsír a sütéshez
A padlizsánhoz
1 db kisebb padlizsán
só, bors
serpenyőben: olaj / zsír – sütőben: kevés olívaolaj
Az összeállításhoz
8 ek házi majonéz (most 2 tojássárgája + ízesítők + szőlőmagolaj + avokádóolaj + olívaolaj)
4 (bármilyen) salátalevél (most endívia)
4 kisebb marék parmezánforgács (nem mértem le)
4 szelet sült bacon
zöldfűszeres krém (recept később, elhagyható)

A padlizsánhoz
1. A padlizsán végeit levágom és vastag, kb. 8 mm-es szeletekre vágom.
2. Tányéron egymásra teszem és minden szeletet besózok. Amikor lassan elkezdi ereszteni a folyadékot, néha le lehet nyomni. Legalább egy órát hagyjuk izzadni, míg a szeletek elvékonyodnak és legalább 1 deci víz kijön belőlük.
3. Akkor leöblítem, megszárítom és kevés zsíradékban kisütöm.
4. Sütőben is készíthető. Akkor keresztben elvágom a padlizsánt, olajjal megkenem és sózom, borsozom, majd vágott felükkel felfelé 180 °C-os sütőben 30 percig sütöm. A húsát kanállal ki lehet szedni, de akkor a hamburger rétegezése változik, a legjobb a húspogácsára tenni.
A réparösztihez

1. A sárgarépát apróra lereszelem és tálba teszem. Hozzáadom a kissé felvert tojásokat, sót és borsot, majd a kókuszlisztet. Jól összekeverem.
2. Egy kisebb serpenyőben (most 20 cm-est használtam) felhevítem az olajat és desszertgyűrű segítségével 8 egyforma méretű rösztit sütök. A rösztik tetejét le szoktam nyomkodni egy hozzáadott nyeles koronggal, így szép sima is lesz. (Két menetben ki lehet sütni.)
3. Ha kész, papírtörlőre szedem. Érdemes nagyobb adagot sütni és hűtőben tartani, vagy akár le is lehet fagyasztani.
A húspogácsához
1. Egy tálban összedolgozom a húsmasszát a sóval és a borssal és csak a sütés előtt adom hozzá a jeges vizet.
2. 100 g-os, vékony pogácsákat formázok és közepeses forró olajban vagy zsírban néhány perc alatt kisütöm.
3. Ha kész, papírtörlőre szedem, de lefedve betehetjük az 50 °C-ra felmelegített sütőbe is.

Összeállítás

hamburger_reparoszti2txTermészetesen máshogy is összerakhatjuk a hamburgert, nálam most így volt. Ha a padlizsánt sütőben sütjük (ez kényelmesebb és kevesebb olajat is használunk), akkor a kikapart padlizsánhúst a húspogácsára tenném, arra jönne a sajt.
A padlizsánt el is lehet hagyni, de többször is tapasztaltuk, hogy a vastag, vajpuhára sült padlizsánszeletek nagyon jól mutatnak a felépítményben.

4 hamburger lesz belőle, 2 főre 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.