Már 292015
 

Újabb torta, vagyis egy egyszerű sütemény. Hetekig nyaralni voltunk Chilében, alig ettem édeset, és bevallom, bár nem vagyok édesszájú, de előbb-utóbb azért hiányzik egy kicsi kis édes, és egy szeletke csokoládé azért nem opció. (Nem, egy idő után már az sem.) Jó lenne egy szelet sütemény, olyan, amit megszoktam, amit nyugodt szívvel meg tudok enni.

Ilyen természetesen nincs a földgolyó túlsó oldalán, főleg, ha ezen az oldalon a világon a legnagyobb a gabona- és a kenyérfogyasztás. Egyszerűen alig lehet mit enni, ha az ember, ha low carb módon, liszt- és főleg gluténmentesen próbál étkezni, a desszertfront az bizony szegényes.
De nem baj, otthon majd bepótoljuk. Mondtam akkor.

És igen, ahogy megjöttünk, szinte bevetettem magam a konyhába, ilyenkor bizsereg az ember keze, hogy alkosson, süssön, főzzön, mert tele van ötletekkel, hihetetlen jó receptekkel, de most más is közrejátszott. Ahol reggelire szinte csak kenyér van a szürke ötven árnyalatában, ott elég nehéz gabonamentesen, kvázi egészségesen reggelizni, ebédelni, és hát vacsorázni is. Pedig hal és hús, az volt bőven. Csak mellé mindig rengeteg kenyér és krumpli, és rizs, és …. na nem is sorolom:) Tiszta szénhidrátország, ez van. De ez az ő bajuk, nem az enyém.

Miután jól kiaklimatizálódtam magam, ez az első sütemény, amit sütöttem. Rettentően hiányzott már!!
Jó régen kinéztem már ezt a túrós süteményt, az eredetit Szafinál találtam, menetközben változtattam rajta a saját igényeink szerint.
Ricottát használtam, de az eredeti recept szerint biztos jó lehet egy krémes túró és tejföl is, de mivel nem eszem tejtermékeket, ezért kompromisszumként bevállaltam a ricottát, jó ideje nincs már konkrét gondom a tejtermékekkel, ezért. Azért az elővigyázatosság elég fontos. Két havonta egy joghurt, ricotta, sajt, ez már nekem belefér, de akinek nem, az figyeljen oda, ez nagyon fontos! A ricotta savóból készült tejtermék, egyike fiziológialilag a legrosszabb tejtermékeknek, de igen, most bevállaltam, de mindenki csak a saját felelősségére!

A torta tésztája abszolút egészséges, minden szempontból! Változtattam rajta a saját igényeink szerint, kihagytam a fügelekvárt (mivel ez tiszta fruktóz, szénhidrát, semmi más). Minden étrendbe beilleszthető! És milyen finom, úristen!!!

ricottatorta_lowcarb4mosRicottatorta, egészségesen
(low carb, liszt- gabonamentes, cukormentes)

A tésztához
2 db tojás (“M”-es)
150 ml / 140 g kókusztej
20 g kókuszzsír (olvasztva)
8 db  iráni / vagy Medjool datolya (90 g magozva mérve)
50 g étcsokoládé (70%-os, olvasztva jobb)
70 g kókuszliszt
1 ek / 15 g nyers kakaópor
½ tk szódabikarbóna
1 csipet tengeri só
1 tk vaníliakivonat (elhagyható)
A ricottakrémhez
300 g ricotta (vagy krémes túró, vagy fermentált zsíros házi joghurt, vagy ToTu)
150 ml kókusztej (22%-os)
1 ek kókuszzsír, olvasztva (ricotta esetén)
2 tk frissen facsart citromlé
kevés frissen reszelt citromhéj (elhagyható, de jó bele)
1 tk vaníliakivonat
1 csipet tengeri só
3 lapos ek cukor(>nak megfelelő édesítő, most eritrit)
1 tk útifűmaghéjliszt (vagy őrölt útifűmaghéj)
30 g kókuszliszt (illetve szükség szerint)
A csokoládémázhoz
75 g étcsokoládé (70%-os)
1 ek törökmogyoróolaj (vagy egyéb olaj)
2 ek kókusztej
+ 50 g étcsokoládé (70%-os) az oldalára, + olaj, kókusztej

Elkészítem a tésztát:
1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 200 °C-ra.
2. Egy 18 cm-es kerek kapcsot tortaformát papírtörlővel kikenek kókuszzsírral.
3. Egy kis tűzálló tálba teszek valamennyi kókuszzsírt és pár perc alatt megolvasztom a melegedő sütőben. Ne felejtsük el kivenni!
4. 125 g (vagy 175 g az oldalához is) csokoládét beletördelek egy kisebb lábasba és a kerámialap 2-es fokozatán felolvasztom. (A tésztába kerülő 50 g csokoládét nem feltétlen kell megolvasztani, azt a turmixgépben is felapríthatjuk a tojásokkal együtt.)
5. Turmixgépbe teszem a feltört tojásokat, a kókusztejet, az olvasztott kókuszzsírt és a kimagozott datolyát és krémesre turmixolom. (A turmixgépet rá lehet állítani a mérlegre, úgy egyszerűbb mindent kimérni.) A csokoládét is beletehetjük, ha nem akarjuk olvasztgatni.
6. A masszát kiöntöm egy keverőtálba és hozzákeverem a többi alapanyagot.
7. Belesimítom a tortaformába, betolom a sütő középső rácsára és azonnal leveszem a hőt 180 °C-ra. Kb. 20-22 percig, tűpróbáig sütöm.
8. Kiveszem és kihűtöm, majd leveszem róla a kapcsot és átemelem egy lapra. A tésztát vízszintesen elvágom és félreteszem.

Elkészítem a krémet:
1. A ricottát aprítóban homogénné keverem a kókusztejjel és a kókuszzsírral. (Villával is lehet, állagtól függően.)
2. Átteszem egy keverőtálba és hozzákeverem a többi alapanyagot. Annyi útifűmaghéjat és kókuszlisztet adjunk hozzá, hogy néhány perces pihentetés után sűrű, de kenhető állagú masszát kapjunk. Ez attól függ, hogy túrót, ricottát, joghurtot, vagy tejfölt használunk.
3. A formába visszateszem az alsó tortalapot és rákenem a krém felét. Ráhelyezem a másik lapot és simára kenem rajta a maradék krémet is.
4. Folyósra olvasztom a csokoládét az olajjal és a kókusztejjel és ráöntöm több mint a felét. Ekkor száradni hagyom, ha kész, kiveszem a formából és ecsettel bekenem az oldalát is.
Az egész tortát ecsettel is átkenhetjük, vagy csak a tetejére is tehetünk csokoládét, az oldalát pedig megszórhatjuk kókuszreszelekkel.

18 cm-es torta / 8 szelet
1 szelet torta = 340 kcal / 9,9 g fehérje / 19,6 g CH / 25 g zsír

Forrás: Paleo barát túró rudi torta

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.