ápr 062015
 

Újabb sütemény, lassan senki nem hiszi el, hogy alig sütök, pedig így van, szinte csak annyi édességet eszünk, ami felkerül a blogra. Na jó, néha van ismétlés, mert nem sikerül minden elsőre, persze a tesztalanyok sem a kukában végzik.

Még mindig úgy érzem, hogy igen kicsi a liszt- és cukormentes repertoárom, ezért újabb és újabb süteményeket sütök. Ezt a zserbót – vagy inkább pitét, mert tényleg az – pénteken késő este vettem észre a falamon, mikor Piszke kommentelt alatta. Rákattintottam az eredetire, azonnal megtetszett, mert egy végtelen egyszerű, ugyanakkor raffinált süteményről van szó – az más kérdés, hogy kissé felháborított, hogy mint kiderült, valaki úgy vette át a receptet (Sherpa konyhája), hogy nem linkelte be Piszke eredetijét, ami alapján megsütötte.
Iratlan szabály a bloggerek körében – de miért is beszélünk itt szabályról, egyszerű, emberek közötti etikáról van szó -, hogy mások által használt receptnek a linkjét láthatóan beírjuk a posztba, linkkel (és nem apró hangyabetűkkel a poszt végén, amit úgy sem olvas már senki), ami a forrásposzthoz vezet. Enélkül persze könnyen kitalálhatjuk, a dolog úgy néz ki, hogy az illető találta ki, övé a szellemi érdem, ő az a fenomenális szakács(nő), aki csak úgy kirázza a kisujjából a jobbnál jobb zseniális recepteket és csak a véletlenen múlt még eddig, hogy nem fedezte őt fel a Gordon Ramsay. Pedig csak egyszerűen eltulajdonítja azt, amit nem ő talált ki. Írhatnék erre most egy hárombetűs szót is, de nem írok …

Na nem puffogok tovább, jöjjön most már a recept, amit még péntek éjjel meg is sütöttem pici adagban, a tölteléket egyazegyben átvettem, a tészta saját, amit akkor éjjel dobtam össze, még mindig sok diólisztem van jeligére :).
Szombatra vendégeket vártunk, csokoládétorta volt a terv, de ez a zserbópite egyöntetűen kiütötte a blogon lévő összes csokoládétortát, és azt mondtuk, legyen ez!
A zserbópitéhez frissen málnafagylaltot készítettem és úgy láttam, mindenki lapátolta be az egészet, szóval megtartjuk!
Az eredeti recept a Dívány-on jelent meg, Piszke tollából.

zserbopite_malnafagylalt1

Gyors zserbópite málnafagylalttal

Az omlós tésztához 
2 db tojás (“M” méretű)
100 g mandula, őrölt
60 g dióliszt (vagy törökmogyoró-, mandulaliszt)
2 ek │40 g│kókuszzsír, lágy (nem kell olvasztani)
10 csepp mandulaaroma
2 csipet só
2 késhegynyi szódabikarbóna (elhagyható)
A töltelékhez
2 db tojás (“M” méretű)
kb. 2 ek cukor(>nak megfelelő édesítő, pl. stevia+ eritrit keveréke)
200 g sárgabaracklekvár (cukormentes, most 28 g CH/100 g)
100 g dió, durvára törve
kb. 4 ek kókusztej

A tetejére
– kb. 10 tk reszelt csokoládé, vagy
– 80 g étcsokoládé + 1 ek olaj + 4-5 ek kókusztej

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 175 °C-ra. Egy formát kikenek kókuszzsírral.
2. Egy keverőtálban villával felverem a tojást és belecsepegtetem a mandulaaromát. Hozzáadom az őrölt mandulát, a diólisztet, a lágy kókuszzsírt, pici sót és a szódabikarbónát.
3. Belesimítom a formába és kézzel egyenletesen eldolgozom a tetejét. (A formát még ne mossuk el!)
4. Közben a – már használt – keverőtálban villával felverem a tojást, belekeverem a lekvárt. A diót egy zacskóban nyújtófával durvára töröm és ezt is hozzáadom, majd annyi kókusztejet keverek bele, hogy sűrű krémszerű masszát kapjunk.
5. A masszát egyenletesen ráöntöm a tésztára és betolom a sütőbe. Kb. 30-35 percig sütöm, amíg a teteje is átsült, de tűpróbára még ragacsos marad.
6. Ha kész, kiveszem és megszórom reszelt csokoládéval. Öntetet is készíthetünk, ez nagyjából egy óra alatt szárad meg.
Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt és a máz már nem ragad.

18 cm-es forma / 8 szelet
1 szelet =  351 kcal  / 12,5 g fehérje / 12,5 g CH / 27,2 g zsír

Málnafagylalt
(tej-, cukormentes)

300 g (fagyasztott) málna
300 ml kókusztej
2 ek cukor(>nak megfelelő édesítő)
1 tk vaníliakivonat
1 ek ribizlilikőr, Crème de Cassis
1 ek feketeribizlibalzsam (vagy más savszegény gyümölcsecet)

1. Minden hozzávalót turmixgépbe teszek és simára keverem.
2. Fagylaltgépben kifagyasztom és a sütemény mellé tálalom.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.