máj 202015
 

A Giro mai, 147 km-es 11. etapja Forlitól Imoláig vezet, a Ferrari legendás pályájáig vezet. De először nézzük, mi is történt tegnap.
Az olasz Nicola Boem nyert, 200 km-nél kihajtott egy szintén olasz élbolyból és ezzel ötödik etapgyőzelmét biztosította.
Még mindig Contador áll az élen, bár mindössze 3 másodperccel veri az olasz Aru-t, meglátjuk, mit hoz a mai délután Imolában! Az olaszok esélye vitathatatlan, az eddig 98 versenyből csupán 29-szer nem olasz versenyző állt a dobogó legfelső fokán.
Emlékezzünk meg az első nemolasz győztesről is: a svájci Hugo Koblet 1950-ben nyerte meg a 33. Giro-t.

Ami a konyhát illeti, erősen gondolkodtam, hogy Ferrarival kapcsolatos receptet hozok, de semmi okos vagy frappáns nem jutott az eszembe, pezsgős az meg már milyen lenne, nem?
Emiglia Romana konyhájáról már többször írtam, egyes nyelvek szerint Itália Ferrarijának is tartják, nem véletlenül. Parmezán, pármai sonka, bolognai mortadella, modenai balzsamecet, ferrarai sertéskolbász, hogy csak épp a legfontosabbakat említsem.
Végül egy végtelen egyszerű, és egyben könnyen el is készíthető ételt választottam, hisz a régióban híres a cesenate-i zöldborsó is, császárszalonnát, nyers sonkát pedig könnyűszerrel be tudunk otthon is szerezni.
Egytálételként is remek, kevesebb szalonnával pedig köret lehet mondjuk egy sült sertés- vagy borjú mellé.

Holnap Égigérő Paszuly rajtol a Giro-n!

piselli_pancetta1

Párolt zöldborsó szalonnával, sonkával és paradicsommal
(Piselli con pancetta, prosciutto e pomodoro)

1 ek olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
200 g pancetta (hasaalja szalonna), csíkokra vágva
100 g füstölt, nyers sonka
300 g fejtett zöldborsó (fagyasztott is)
400 ml darabos paradicsom
1 nagy ek sűrített paradicsom (elmaradhat)

100 ml száraz fehérbor
alaplé szükség szerint
só szükség szerint
frissen őrölt feketebors
néhány levél bazsalikom

1. Egy nagyobb lábasban felhevítem az olajat és elkezdem fonnyasztani a félkarikákra vágott hagymát.
2. Hozzáadom a csíkokra vagy kockákra vágott szalonnát és kevergetve kiizzasztom.
3. Hozzáadom a szintén csíkokra vágott sonkát.
4. Ha már jól megpirult, beleöntöm a bort, magasabbra veszem a hőfokot és bő 5 perc alatt kevergetve beredukálom a bort, kevés maradjon még alatta.
5. Beleteszem a zöldborsót és néhány percig szintén párolom.
6. Hozzáöntöm a darabos paradicsomot, és felöntöm egy kevés alap- (zöldség- vagy húslével), hogy ellepje. Borsozom, beleteszem a darabokra tépett bazsalikomot és félig lefedve párolgatom.
7. Addig főzöm, míg nagyjából elfőtte a levét, a paradicsom zamatosra sűrűsödött és a zöldborsó megpuhult.
Átkeverem és tálalom, lehet önálló fogás is, de kevesebb szalonnával akár köret hús mellé.

Nagyjából 3 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.