máj 242015
 

A mai dél-tiroli marhalábszár után ígértem még egy desszertet is. Semmiképp sem akartam kihagyni, ha már ezen a környéken tekerünk, ráadásul egyszerű, könnyen, akár maradékokból is elkészíthető édességről van szó. Természetesen ez is az osztrákoktól maradt meg, viszont az olaszok adták hozzá a bort.

Nálunk részeges kapucinusok néven ismerjük (borba fulladt kapucinusok milyen lenne már), ami nem más, mint édes bundás kenyér (ez a maradék), amit mazsolával és fűszerekkel, sziruposra felfőzött vörösborral átsütnek. Hasonló, mint a Pofézni, ezeknél két kenyeret lekvárral töltenek meg, úgy sütik ki, tojásba bundázva.

Direkt sütöttem hozzá egy glutén-, de gabonamentes kenyeret is, mert az a mandulás kenyér, ami már megtalálható a blogon, erre nem teljesen alkalmas. Csökkentettem a kesudiót (legközelebb makadámdióval próbálom és tovább csökkentem a kókuszlisztet), de tettem még hozzá liszteket is, végül így bundázva igen jó lett. (Bár be kell látni, hogy ez a fajta kenyér inkább csak édes dolgokhoz lesz jó.) Most frissen sütöttem ki tojásbundában, de feltétlen állni kell hagyni két napot, sokkal jobb lesz.
Még mézet is csorgattam a tetejére, hígított baracklekvárral is nagyon finom lehet, úgy persze nem autentikus, de ez nem baj. Reggelire elfogyott a maradék is.

reszeges_kapucinus1

Részeges kapucinusok
(Cappuccini affogati)

250 ml száraz vörösbor (ha lehet, kb. 50 ml marsala/desszertbor legyen)
60 g cukor(nak megfelelő édesítő)
1 rúd fahéj és 4 szem szegfűszeg
1 mk reszelt citromhéj (most szárított bio citromhéj) 
3 ek (korintoszi) mazsola
12 szelet (kb. 300 g) szikkadt fehér kenyér/baguette (* lisztmentes kenyér lásd lentebb)
4 db tojás
3 ek mandula, őrölt
kb. 4 ek (szőlőmag)olaj / kókuszzsír

1. Egy lábasban felhevítem a vörösbort a cukorral, a fűszerekkel és a reszelt citromhéjjal.
2. Alacsony hőmérsékleten gyöngyöztetem úgy 5 percig, hogy kissé már redukálódjon, majd beleteszem a mazsolát 10 percre, tovább halkan forralva, ezután elzárom.
3. A kenyeret 2 cm vastag szeletekre vágom.
4. A tojásokat felütöm egy nagyobb edénybe, villával habosra keverem és hozzáadom az őrölt mandulát.
5. Serpenyőben közepes lángon felhevítem az olajat.
6. A kenyérszeleteket megforgatom a tojásban és mindkét oldaláról kisütöm a forró olajban.
7. A szeleteket konyhatörlőre téve leitatom.
8. A sütőt alsó-felső állásban 175 °C-ra előmelegítem.
9. Egy tűzálló tálat kizsírozok. A bundás kenyeret befektetem a tálba, és mindegyiket vékonyan megszórom cukorral. Egyes helyeken kakaóport is szórnak rá.
10. Rájuk kanalazom a mazsolát, hogy mindenhova jusson és meglocsolom a fűszeres borral.
11. Betolom a sütőbe és 15 percig sütöm. Azon forrón tálalom, a kenyerek tetejére mézet is csorgatok.

6 személyre

* Lisztmentes fehér kenyér (kókuszliszt, kesudió)

4 db tojás (“S” méretű)
10 g kókuszzsír
260 ml kókusztej (140 ml Aroy-D + 120 ml víz)
1 ek almaecet
1 tk só
¼ tk szódabikarbóna
60 g kókuszliszt
35 g nyílgyökérliszt
80-100 g kesudió

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 200 °C-on fokra.
2. Turmixgépbe teszem a tojásokat, az olvasztott zsírt, a kókusztejet és az almaecetet és összeturmixolom.
3. Hozzáadom a többi anyagot is, a kesudiót a végén úgy adagolom, hogy sűrűnfolyó, bársonyosan sima masszánk legyen.
4. Egy 20 cm hosszú dobozformát kibélelek sütőpapírral (vagy alufóliával, de ezt feltétlen ki kell zsírozni).
5. Beleöntöm a masszát és a sütő középső részén 40-50 percig sütöm. Tűpróbánál kicsit tovább érdemes sütni, kérgesebb lesz a külseje.
6. A formát kiveszem, 10 percig állni hagyom, majd rácsra téve teljesen kihűtöm. Legalább egy órát várjunk a felszeleteléssel, de ehhez a süteményhez egy napig is érdemes szikkadni hagyni.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.