máj 292015
 

Már csak három szakasz választ el bennünket, illetve a fiúkat a milánói céltól. Bár a belga Philippe Gilbert szerezte meg a tegnapi győzelmet, de Alberto Contador, bár kemény hat perccel Gilbert után ért a célba, előnye azonban egyre nő. Részemről kívánom neki, hogy meg is tartsa, a tavalyi év után meg is érdemli.
A mai, Gravellone Toce-Cervinia közötti, 260 km-es hegyi szakaszon négy emelkedő is lesz, a legdurvább az Aosta völgyben, Nus település mellett található St. Barthélemy völgy szakasza a maga néhol 13 %-os emelkedőjével.

Ma áttekerünk az Aosta völgybe, ezért olyan fogást kerestem, ami nem csak Piemonte-ban hagyományos. Aosta régiója szinte teljesen hegyvidék, de nem csak gombát és szarvashúst fogyasztanak. Előszerettel készítik a rusztikus, káposztás kenyérleveseket, vagy téli estéken társaságban Fontina sajtból készült Fonduta-t eszegetnek. Az északi régiókhoz hasonlatosan itt is szeretik a polentát és a vörös húsokat, mártással készítve, de kolbász és egyéb húsáru is igen népszerű. Kalóriadúsan, sok tejszínnel főznek, hisz a hegyi élethez kell az energia.

A zabaglione, ez a hagyományosan marsalával készült borhab egyik kedvencünk, Aosta völgyében erdei gyümölcsökkel tálalják, én most fagyasztott málnát pürésítettem, remekül harmonizál a lágy, habos, még meleg borhab a még hideg málnával, nagyon jó kontrasztot ad. Van már recept a blogon, pl. Zabaglione pezsgővel is, itt röviden írtam a zabaglione történetéről is.
Régen mindig csokoládéval, fűszerekkel tálaltam, de be kell látnom, hogy gyümölccsel isteni finom!
Az aljára tettem a megtört babapiskótát, de bele is lehet mártogatni, ahogy ezt sok helyen is teszik.

Holnap Égigérő Paszuly hoz nekünk valamit az utolsó előtti szakaszon!

zabaglione_malnapure1

Zabaglione babapiskótával és málnapürével

Babapiskóta (Savoiardi) {cukor- és lisztmentesen, hagyományos recept ITT}
3 db tojás
1 ek cukor(pótló), lehet több is + 1 tk kókuszvirágcukor (elmaradhat)
1 ek (12 g) kókuszliszt
1 enyhén púpozott ek (15 g) tápiókakeményítő
2 ek mandula, őrölt
1 mk kezeletlen citrom reszelt héja (most készen vett, bio)
2 ek vaj / kókuszzsír, olvasztva

1. A sütőt alsó-felső állásban felkapcsolom 180 °C-ra. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek vagy enyhén, papírtörlővel kizsírozok egy eclair-sütőformát. (Most Städter eclair-babapiskóta sütőformát használtam.)
2. Egy tálkában összekeverem a mandulát, a kókuszlisztet és a keményítőt.
3. A vajat/kókuszzsírt egy pici tálkában megolvasztom.
4. A tojásokat egy magasfalú keverőedénybe teszem.
5. Hozzáadom a cukrokat és a citromhéjat és magas fokon kézi robotgéppel addig verem, míg fehér habot nem kapok és a hab a többszörösére nem, de ne legyen még teljesen kemény.
6. Az olvasztott vajat hozzákeverem a habhoz.
7. A mandulás keveréket fakanállal óvatosan hozzákeverem a tojáshabhoz.
8. Egy evőkanállal megtöltöm a sütőforma mélyedéseit, betolom a sütőbe és kb. 15-17 percig sütöm. Akkor jó, ha már barnul a széle.
Ha nincs formánk, akkor több keményítő kell bele (legalább 1 ek-nyi), és habzsákból tudjuk a masszát a tepsire nyomni.
9. Kiveszem és rácson hagyom hűlni. Ilyenkor még puha, de másnap, elölhagyva ropogós lesz.

savoiardi_making1

Málnapüré
kb. 150 g (fagyasztott) málna
1 ek cukor(nak megfelelő édesítés, most 1 tk méz + 1 tk eritrit)
1 ek málnalikőr (elhagyható)

1. A fagyott málnát a cukorral és a likőrrel (ha használunk) késes aprítóba teszem és pürésítem.
Mire kész a zabaglione, felolvad, de még hideg marad és tálalható is.

Zabaglione
4 db tojássárgája (közepes méretű)
4 ek cukor(nak megfelelő édesítés, most 1,5 ek eritrit + 1 lapos tk kókuszvirágcukor)
pici vaníliakivonat (elhagyható)
60 ml-80 ml száraz marsala 
pici őrölt fahéj szóráshoz (elhagyható)

1. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját beteszem egy hevíthető tálba (az IKEA Blanda sorozat nemesacélból készült táljait használom erre a célra, mérettől függően), amit vízfürdőbe lehet tenni.
2. Egy megfelelő méretű fazékba kevés forró vizet öntök, úgy, hogy a rajta levő tál ne érjen bele a vízbe és alacsony hőfokon felforralom, hogy a víz csak gyöngyözzön.
3. A tojássárgájához adom a cukrot / édesítőt, a vaníliát (ha használjuk), a marsalát pedig kimérem és a kezem ügyébe teszem.
4. A sárgáját a botmixer alacsonyabb fokozatával addig verem, míg fehér és habos lesz, ez pár perc.
5. A tálat a fazékra teszem, beleöntöm a marsalát és tovább verem a vízfürdő fölött, míg a hab félkemény, a térfogata pedig a többszöröse nem lesz.
Ekkor kész, a tálat leveszem a vízről, mert ha tovább rajta marad, az alja rántottás lesz.

zabaglione_malnapure2

  One Response to “Zabaglione babapiskótával és málnapürével”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.