jún 252015
 

Szeretem a vegán oldalakat nézegetni, mert ők már jóval előttem kitaposták azt az utat, amire most szükségem van. Nem csak a tejmentesség miatt böngészgetek köztük, hisz egyáltalán nem vagyok vegán, húst is eszem, szeretem is, de olyan hihetetlen ötletes ételeket, kombinációkat tudnak kitalálni, hogy még a gondolat is nyálcsorgató. Mindezek mellett igen egészséges tud lenni, persze ha az ember jól összeválogatja a vacsora tartalmát. Ebédeltem már én is vegán étteremben, sőt, a Bábel étterem egy gourmet vegán menüvel is előrukkolt pár hónapja, képek és leírás alapján is fantasztikusan hangzik.

De ne kanyarodjunk el nagyon, a lényeg, hogy szívesen csemegézek vegán, sőt egyre inkább nyers oldalakon is, és nekem ez remek alapot ad, hogy összekapcsoljam a húsfogyasztásommal. (Hú, ez milyen hivatalosan hangzik, nem ennek szántam! :) Hisz kalóriában vagy térfogatban mérve jóval több, mint a felét nem fogyasztom annak, amit ma egy átlag – mondjuk európai, vagy amerikai ember naponta megeszik. Vagyis, fő a változatosság!

Írtam már róla, hogy egyedül egészségügyi szempontok alapján váltottam, ami hihetetlen jót tett eddig is, már csak finomhangolok, keresem, mi lehet a még jobb, hogy. Van, amiben szigorúbb lettem, de pár dolgot visszahoztam a konyhába. A sajt nem hiányzik különösképpen (csupán a jó bivalymozzarella, de még inkább egy burrata), néha reszelek parmezánt arra, ahova passzol, de hiányoznak a kenhető krémek, hogy ne legyen unalmas a tányér.
Hónapok óta kerülgetem a vegán sajtokat, leginkább a kísérletezési vágy hajtott. Az angolnyelvű vegán blogszférában tengernyi receptet találunk vegán sajtra, csak a “raw vegan cheese”-t kell bepötyögnünk (magyar oldalakon is találunk szép számmal recepteket), és máris tobzódhatunk a vegán cheddarban, de lesz majd parmezán is. Én eszem ugyan parmezánt, de mi van, ha vendégségbe jön egy teljesen tejmentesen étkező vendég, nem akkor kell majd kapkodni. Végtelenül hálás vagyok, hogy nem nekem kellett ezeket kikísérletezni, sokkal egyszerűbb így az életem!
A legtöbb sajt alapanyaga valamilyen mag, általában mandula, vagy kesudió, de van zöldséges is, cukkini és karfiol a két favorit. A kész sajt elég semleges lesz, bátran kell ízesíteni, még a kikeverésnél.

Ezt a “ricottát”, – nevezzük így, makadámdióból készítettem, ITT vagy ITT is van egyszerű alaprecept, amiből kiindultam, de elég sok verziót találtam még.
Néhány receptben találtam probiotikumot is, ezt már én is használtam vegán joghurt készítéséhez, mikor tzatzikit szerettem volna készíteni. Remek ötlet, mivel szedem is, mindig van itthon, de nem kell hozzá a legjobb, a joghurt fermentálásához is elég egy baktériumtörzs. Egy bögrényi mennyiséghez legalább 4 milliárd-os kapszulát használjunk és 2-3 napig érleljük.
Még több okosság, hosszabb leírás fermentált, tejmentes sajtokhoz angolul ITT.

ricotta_vegan1

Vegán “sajt”, ricotta makadámdióból

A vegán “ricottához”
1 bögre nyers makadámdió (legalább 4 órára beáztatva), vagy kesudió
1 mk tengeri só
kb. 1 ek frissen facsart citromlé
1 ek olívaolaj
kb. 1 ek kókuszkrém (Rapunzel, vagy házi, elhagyható)
1 késhegynyi fokhagyma-granulátum
1 kapszula probiotikum  (most 12 milliárd kapszulánként, de kevesebb is elég)
kb. 100 ml tisztított víz

1. A makadámdiót egy tálkában néhány órára tisztított vízben beáztatom.
2. Ha kész, szitán leszűröm és késes aprítógépbe teszem.
3. Először morzsásra aprítom, majd hozzáadom a sót, a citromlevet, az olajat, a fokhagymát és krémesre aprítom, nagyjából 2 percig. Ha a krém közben felmászna az edény oldalára, azt le kell szedegetni.
4. A kapszulát kibontom és szétszórva beleteszem a tartalmát, majd annyi vizzel keverem el, hogy sűrű, pépes masszát kapjak. Ha kókuszkrémet is szeretnénk beletenni, azt is most tegyük meg, de elhagyható.
Közben kóstolgassuk, de legyen nagyon sós, csak módjával.
5. A “ricottánk” frissen is fogyasztható, de üvegedényben is tárolható hűtőben, esetleg hűvösebb szobahőmérsékleten. 2-3 nap múlva a “sajt” érettebb lesz, mire megdolgozott a probiotikum.
6. A sajtot kedvünk szerint tovább ízesíthetjük, pl. apróra vágott zöldfűszerrel, borssal, újhagymával, stb.

1 bögre vegán “ricotta” lesz

ricotta_vegan2

  2 hozzászólás to “Reggeli: avokádó, cékla, körte és vegán ricotta”

  1. Milyen az íze?

    • Ízre persze átjön kicsit a makadámdió, de most pár nap után sokkal érettebb lett. Más étellel együtt viszont alig érződik szerintem.
      Intenzíven lehet ízesíteni :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.