Júl 042015
 

“Grand Départ”, így nevezik a franciák a Tour de France kerékpárosverseny induló napját. Ma veszi kezdetét a 102. Tour!
Mint az már hagyomány, az első három napnak egy másik ország ad otthont, ezt a tradíciót most a hollandok állják az első két nappal. A mai futam Utrecht-ben zajlik, egyéni futamként. Hollandia hatodszor ad otthont a Tournak, legutóbb 2010-ben, Rotterdamban, ezért nem emlékeztem rá, mi 2012-ben indítottuk a Serpenyőt.
A következő három hétben 3.360 km-t tekernek majd a fiúk, az útvonal egyik része északon zajlik, a nagyobbik fele pedig természetesen a hegyekben, Dél-Franciaország több régióját átszelve.
Találgatni teljesen fölösleges a versenyt illetően, Alberto Contador nagy bravúrt hajthatna végre a Giro után, meglátjuk, hisz a szaksajtó úgy véli, nagy harcot láthatunk a négy nagyágyú, Contador, Nibali, Froome és Quintana között.
Talán nem is baj most,  hogy a verseny egyéni futammal indul (most 13 km-es), mert egész Európában tombol a hőség, könnyebb lesz így belendülni a versenybe.

Magáról a Tour-ról később is olvashatunk még, most térjünk át a mai receptünkre.
Hollandia. Utrecht konyhájával nem foglalkoztam, őszintén bevallom, nem vagyok a holland konyha szakértője, bár többször jártam Hollandiában (na nem, mintha a két dolog együttjárna), de szinte csak a csodás indonéz ételekre emlékszem.
Na, most ez változott, beleástam magam kicsit a témába, és lám, legalább tíz esélyest találtam a rám eső két holland napra!
A véletlenen múlt, hogy utolsó pillanatban – stílusosan – átnyergeltem erre a desszertre. Megérte!

vlaflip1

A vla (ejtsd: fla) a hollandok nemzeti pudingja, mindenhol kapni, főként egyliteres, tetrapakos csomagolásban vásárolják a legszívesebben. Mindenféle ízben gyártják, kicsit műízű is, de a hollandok ezt valamiért szeretik. Természetesen a vanília és a csokoládé vezet, de temérdek más ízben is készülhet, karamellás, almás, fahéjas, és még sorolhatnám. Az ízesítés nélküli a Blanke Vla, különleges alkalmakra pedig narancssárga színűt árusítanak, narancsos ízesítéssel: Oranjevla.
A legnagyobb különbség a mi pudingunkhoz képest, hogy hígabb, folyósabb, készülhet tojással, de anélkül is, csupán keményítővel. Mint látjuk, egy roppant egyszerű édesség, jégbehűtve viszont fantasztikusan finom!

A vla-ból képződött aztán egy rétegzett édesség, a vlaflip. Ennél a legaljára kerül egy gyümölcsös pép, de lehet akár sima málnaszörp is, tulajdonképpen bármi, erre jön maga a vla, vagy a joghurt, és rá a másik, mindegy, milyen sorrendben. A vla mindig több legyen.

Ezt készítettem most, de elkészült vegán verzióban is, ennek is hozom majd a receptjét!!
Próbáljátok ki, kiváló vendégváró, nagy hőségben, jól behűtve valami isteni!!
Még több vla-recept pl. ITT (fordítóval gyerekjáték), vagy ITT.

Gyertek holnap is, ismét én tekerek még Hollandiában!

vlaflip3crtx

Holland vlaflip

A vla-hoz (folyékony vaníliapuding)
500 ml tej (még jobb: 400 ml tej + 100 ml zsíros tejszín)
2-3 ek cukor
½ rúd vanília (vagy vaníliakivonat)
1 db tojás
kb. 30 g keményítő
Az összeállításhoz
kb. 120 g málna (15 percre átfagyasztva a legjobb)
1 tk édesítő, cukor/méz
100-120 ml zsíros joghurt, ízlés szerint, jó hidegen

1. A tejet felteszem lassan forrni és beleteszem a félbehasított vaníliát és a cukrot.
2. Egy kisebb tálban csomómentesre keverem a keményítőt egy kevés tejjel.
3. Az egész tojást egy edényben habosra verem és hozzáadok a még nem túl forró tejből néhány kanállal.
4. A tejbe teszem a keményítőt, elkeverem, majd hozzákeverem a tojáshabot is. Közben ne felejtsük el kivenni a vaníliát.
5. Mikor sűrűbb, félrehúzom és folyamatosan keverve, vagy hideg vízben lehűtöm, akkor mehet a hűtőbe.
6. A fliphez a málnát kevés cukorral turmixolom. Egy üvegpohár aljára teszek néhány kanállal, ráöntöm a vla-t, újabb réteg málna és hideg joghurt. Úgy rétegezzük, ahogy akarjuk.
4 adagnyi lesz

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.