Júl 052015
 

Elstartolt a Tour 2. etapja is Hollandiában, Utrecht és Zélande között – Rotterdam-ot is érintve – 166 km-t tekernek ma a fiúk.

Tegnap kisebb meglepetésként az ausztrál Rohan Dennis húzhatta magára a sárga trikót, ezzel nagyon sok rajongónak csalódást is okozott, ők bizony Duomolin-t várták leginkább az élre. Dennis azonban 55,4 km/h sebességgel száguldozott Utrecht belvárosában, ezzel 8 másodperccel volt gyorsabb, mint a várományos.
Sokkal többet még nem tudok mondani a tegnapi egyéni futamról, de még egészen a verseny elején tartunk.

Még mindig Hollandiában vagyunk, és meséltem tegnap, hogy egy hónapja kész volt a kétnapi menüm, de utolsó nap hirtelen váltottam. Ezért mára maradt a tegnapi favoritom, amiről éreztem, hogy ütős lesz. Így igaz.

A bitterballen nem csak hogy a legismertebb holland snack, délután, munka végeztével sok országban divattá vált, hogy a munkatársak hazafelé menet közösen beugranak még a közeli kiskocsmába és egy-két pohárka mellett levezetik a napot. Ilyenkor jönnek elő a sörkorcsolyák és kisebb snack-ek, ebben a formában a bitterballen a legnépszerűbb.
Mi is ez a bitterballen? Bitter = ez jelenti az aperitifként felszolgált rövid italt, ballen = golyó. Panírozott, sült húsgolyó. Főtt húsből készül, főként marhából, erre a legjobb a húslevesben, hosszan főtt marhahús, ezt egy sűrű besamelszerű szószba teszik, amiből – némi hűtés után – gombócokat formáznak. Ezeket aztán hagyományosan panírozva olajban kisütik és szemes mustárral vagy currys ketchup-pal tálalják. A legtöbb konyhába remekül be is lehet illeszteni, nagyon retro és nagyon eteti magát. Teljesen okkal!
Ez valami fenségesen hangzik, nem?

A bitterballen alapja liszt (ez kerül a masszába és a panírhoz is), de mivel már rég nem tartok itthon búzalisztet, és nem is szeretném már használni, ezért át kellett dolgoznom a receptet. Rengeteg recept forog, ezeket megpróbáltam fejben összehasonlítani, érzésre elég nehéz beletrafálni, melyik lehet a legjobb. ITT a recept, amiből végül kiindultam, ezt kellett lisztmentesítenem és egyben low carb-osítanom is. Aki csak gluténmentesen étkezik, annak könnyű dolga van.
Elsőre szétesett kicsit a húsgombóc tésztája (tápiókát és mandulalisztet használtam), másodjára már jobban összeállt, de eszméletlen finom volt így is, versenyt ettünk a tálból, tehát érdemes lesz kísérleteznem vele.
Aki mindent fogyaszt, az nyugodtan kövesse a fenti receptet!
Süssetek bitterballent, mert nagyon jó!

Holnap áttekerünk Belgiumba, gyertek velünk Aldente-vel!

bitterballen1crtx

Bitterballen – holland, főtt húsból készült, panírozott húsgombóc
{glutén- és lisztmentes}

50 g vaj
15 g tápiókakeményítő (szükség szerint több)
10 g mandulaliszt
5 g szezámmagliszt
kb. 300 ml marhahúsleves (alaplé)
25 g hagyma, apróra vágva
½ tk petrezselyem, apróra vágva
200 g levesben főtt marhahús (vagy más hús)
1 tk só
frissen őrölt feketebors
reszelt szerecsendió
A panírozáshoz
1 db tojás (picit sózva)
2 ek mandulaliszt
2 ek szezámpehely
Továbbá
olaj vagy zsír a sütéshez
szemes mustár
curryporral elkevert ketchup (pl. gyors, nyers ketchup)

1. A már készre főtt húst késsel szálaira szedem és kissé felvágom. (Nálam most marhahúsleves főzésből maradt a hús.)
2. Egy nagyobb lábasban megolvasztom a vajat és beleteszem a liszteket. Pár percig hagyom, hogy sűrűsödjön.
3. Részletenként hozzáöntöm a húslevest, de figyelni kell, hogy a massza sűrű maradjon és hagyom még picit fortyogni.
4. Hozzáadom a hagymát, a petrezselymet és végül az apróhúst is. Jól elkeverem, egy sűrű tejbegrízszerű masszánk legyen. Lehet még hozzá levest és keményítőt is adni, így több lesz a massza a gombócban és kevesebb a hús.
5. A lábast lehűtöm, vagy átteszem egy laposabb edénybe és beteszem a hűtőbe, ott még tovább sűrűsödik és szilárd lesz.
6. Ha kész, kiveszem és kiskanállal kiveszek belőle, gombócokat formázok és félreteszem. Ekkor dől el, hogy kellően sűrű volt-e a masszánk.
7. A gombócokat bepanírozom, először felvert tojásba, majd mandulaliszt és szezámpehely keverékébe hempergetem és visszateszem a tálra.
8. Ha mindegyik kész, behűtöm még egy órára, könnyebb lesz sütni. a gombócok jobban megtartják a formájukat.
9. Olajat hevítek egy megfelelő edényben és ropogósra sütöm benne a húsgombócokat.
Sütőben is süthető, másodszorra már így készült. Kizsírozok egy tálat, ebbe ültetem a gombócokat. 200 °C-on, alsó-felső állásban 40 percig sütöttem őket.
10. Melegen, vagy lehűtve is tálalható, szemes mustárt és curryporral elkevert ketchup-ot adjunk mellé, és persze mini nyársakat, amire feltűzhetjük a bitterballent.
15 közepes méretű bitterballen lett belőle

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.