Júl 102015
 

A Tour mai, 190 km-es 7. szakasza a sajtjáról híres Livarot és Fougères között zajlik, de az első igazi szakasz a sprinterek számára. Sok jel mutat arra, hogy ezen az egyenletes szakaszon kiugranak a sprinterek és nagy eredmények is várhatóak. Sokan a német André Greipel-re tennének, tegnap ő nem csillogott, kipihentnek tűnik és amúgy erőssége a sprint.

Mivel szinte az egész szakasz Alsó-Normandiában zajlik, konyhaügyileg mindenképpen itt maradtam, sőt, mivel Livarot Calvados megyében helyezkedik el, mi sem természetesebb, hogy Calvados-szal készítsek egy fogást. (Egyébként itt, Calvados megyében helyezkedik el kedvenc kisvárosunk, Honfleur is, ITT találtok egy kis képes össefoglalót.) Ez az almaborból készült párlat – olyan mint a konyak, csak szőlő helyett almából – rendkívül népszerű, sőt az alma meghatározó státusszal bír Normandiában. Erről már írtunk a Tour de Serpenyő kapcsán is, például ITT.

Most nem sütemény készült, hanem jóval egyszerűbb, de igen friss, üdítő fogás. Van olyan, aki nem szereti a sült almát? Én ismerek ilyet! Ha pedig almafagyit is teszünk mellé, akkor lesz igazán ütős, és egyben gusztusos vendégváró is, tényleg kevés munkával!
A sült alma eredeti receptje ITT található, ebből indultam ki, sorbet-ra is nagyon sok verzió létezik, attól függ, milyen töményre, édesre szeretnénk. Meghatározó az alma minősége, ezen nem szabad spórolni, hisz az egész desszertet szinte az alma uralja. Akinek nincs Calvados-a, az használhat alma- vagy körtepálinkát is.
A cukrot mindkét esetben lecseréltem édesítőre, az eredeti receptekben számomra már hihetetlen mennyiségű cukor lapul, sőt még ezt is csökkentettem, és tessék elhinni, így is elég édes.
Édes igen, cukor nem :)

Holnap Aldente vár minden érdeklődőt egy desszerttel!

sult_alma_almasorbet1crtx

Sült, karamellizált alma Calvados-szal, almasorbet
(Poêlée de pommes au Calvados)

A sült almához
4 közepes alma (lehetőleg ropogós fajta, pl. Granny Smith)

50 g vaj
2 lapos tk kókuszvirágcukor
2 ek eritrit
1 csipet tengeri só
4 ek Calvados
Az almasorbet-hoz
500 g alma (ropogós fajta, lehetőleg Granny Smith)
70-80 ml frissen facsart citromlé (illetve az alma savasságától függően)
kb. 350 ml (tisztított) víz
100-150 g cukornak megfelelő édesítő (most stéviapor és 5:1 édesítő
1 csipet tengeri só
1 db tojásfehérje (francia változat nem teszi bele)

1. Először elkészítem a sorbet-t.
Az almát megmosom, felvágom, kimagházazom és kisebb darabokra vágom.
Némely recept javasolja, hogy citromlével meglocsolva tegyük be egy éjszakára a hűtőbe. Én nem így tettem, ez a gyors verzió
2. Kimérem az alapanyagokat. Az almához öntöttem a citromlé egy részét, majd az édesítőket is, de még ne az egészet, csipet sózom, majd felöntöm némi vízzel és turmixolom.
3. Megszakításokkal, legnagyobb fokozaton öt percig turmixoltam, így habosabb és szép sima lett.
Aki az olasz, tojásfehérjés változatot szeretné, az most tegye bele és keverje habosodásig.
4. Megkóstolom, és innen kerekítek az ízén citromlével, édessel és vízzel, ez nagymértékben függ az almák ízétől és persze a személyes ízlésünktől is. Desszertnek lehet édesebb, töményebb, két fogás közötti frissítőként lágyabb, vizesebb, kevésbé savas.
5. Beteszem a fagylaltgépbe és lehetőleg frissen kínálom. Fagyasztás után külső hőmérséklettől függően 30-45 percre elő kell venni, hűtőszekrényben több, mint egy óra.
Gép nélkül tegyük egy lapos tálban a fagyasztóba. Félóránként villával fel kell lazítani, tehát összesen négyszer.

1. Míg dolgozik a fagylaltgépünk, elkészítem a sült almát, pont kész lesz.
Az almákat megmosom és mérettől függően hat-nyolc részre vágom, kivájom a magházát.
2. Egy nagyméretű serpenyőben felhevítem a vajat és lehetőleg fektetve beleteszem az almadarabokat. 3. Közepesen magas hőfokon sütni kezdem, míg kissé fortyog a vaj és barnulni kezdenek az almák.
4. Megszórom a cukorral (és az édesítővel), átforgatom. (Akinek nem fontos, hogy egy kevés karamellt is kapjon, az csupán édesítővel is készítheti. (Az édesítők közül sajnos egyik sem karamellizálódik, ezért használtam részben kókuszvirágcukrot.) Most kissé felveszem a hőt, hogy a cukor karamellizálódjon. Az alma maradjon még roppanós!
5. Ha kész, hozzáöntök 2 ek tejszínt (kókusztejet használtam), de ez elhagyható. Ráöntöm a Calvadost óvatosan átforgatom az almákat és lehúzom a tűzhelyről.
6. Tálalásnál tányérra helyezem az almákat, meglocsolom a sült lével és mellé teszek egy, vagy inkább két gombóc sorbet-t. A gombócokra öntök egy evőkanálnyi fiatal Calvados-t, aki nem kér, annál így könnyen elhagyható. Zöldfűszerrel, pl. bazsalikommal lehet díszíteni.
4 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.