Júl 242015
 

Ha az elmúlt két napot drámainak nevezték a sportrajongók, akkor a Tour mai  138 km-es szakasza Saint-Jean-de-Maurienne és La Toussuire között sem lesz sétagalopp, jobb hasonlat is eszembe juthatott volna. Ma egész nap Rhône-Alpes régióban tekerünk, Franciaország dél-keleti, alpesi részén.
Az emelkedő már a negyedik kilométernél el is kezdődik, a Col du Chaussy először szerepel a Tour történetében és a Tour hivatalos oldala szerint az ereszkedés is igen színvonalas lesz.
Történelmet írhat ez a nap, drámában ma sem lesz hiány, úgy tűnik, hisz semmi sem kiszámítható, a 138 km-es szakaszon gyakorlatilag egy vízszintes méter út nincs, az utolsó kaptató, az első kategóriásnak számító, 6,1%-os emelkedőjével a La Toussuire csúcs is hozhat meglepetéseket.

Jártunk már többször ebben az alpesi régióban, a konyha igazán robusztus, paraszti konyha a szó legszebb értelmében. Több érlelt sajtnak ad otthont, egyik specialitás például a főtt burgonya Berthoud nevezetű sajtmártással, amihez természetesen fokhagymát és fehérbort is adnak. Úgy tűnik, ezek nélkül alig van errefelé főfogás, a fűszeres, párolt húsokhoz is adják, mint ahogy a mai receptünkben is.
Diots de Savoie, egy egyszerű sertéskolbászka, amit előzőleg megsütnek, és úgy párolgatják még egy hagymás – és ne feledjük -, boros mártásban.

kolbasz_hagymamartas1

Savoyai sült kolbász hagymás-fehérboros mártásban, párolt káposzta
(Diots au vin blanc)

4 db (savoyai) natúr sertéskolbász
80-100 g vaj
2 közepes fej hagyma vagy 4 salottahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 bouquet garni (fűszercsokor, pl.petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom)
1 ek liszt (most 1 szűk ek mandulaliszt)
300-400 ml száraz fehérbor
só, feketebors

1. A kolbászokat grillroston vagy serpenyőben megsütöm.
2. Egy fazékban felhevítem a vajat és beleteszem a vékony szeletekre vágott hagymát, majd a durvára vágott fokhagymát is és üvegesre pirítom. Hagyjunk neki egy kis színt is, de ne égjen oda.
3. Beleteszem a lisztet, elkeverem, majd egy perc múlva hozzáadom a bort, a fűszereket és pár perc alatt kissé besűrítem.
4. A mártásba teszem a sült kolbászkákat és alacsony hőfokon, épp hogy gyöngyözve nagyjából 45 percig párolom. Ha túl sűrű lenne, kis vizet kell hozzáadni. A végén egy vastag mártás maradjon alatta.
5. Sózom, borsozom és egyszerű hagymás, köményes piríott káposztával tálalom.
2 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.