aug 282015
 

Múlt héten elstartolt a Vuelta, immár az év utolsó nagy kerékpáros körversenye, és mi öten hagyományosan újfent serpenyőt ragadtunk, hogy kulinárisan is aláfessük a fiúk verejtékes munkáját.
A tegnapi hegyi szakaszt a kolumbiai Chaves nyerte, a csupán egy hete zajló verseny alatt már másodszor, ami szerinte is egészen egyszerűen elképesztő, írja a szakirodalom.
A mai 191 km-es szakasz Jódar és La Alpurajja között zajlik, egy köztes sprinttel, és még mindig az igen nagy kiterjedésű Andalúzia tartományban tekerünk.

Akik Spanyolországban laknak, azok most ne figyeljenek, de szerintem Andalúzia konyhája az egyik legsokrétűbb, legizgalmasabb konyha az országban, és most nem sorolom ide az északi, hírneves séfeket, megállapításomat csupán a hagyományos konyhára alapoztam.

A spanyolok – tapasztalatom szerint – nagyon szeretik az egyszerű, kevés alapanyagból összeállított fogásokat, ahol a legtermészetesebb módon érvényesülnek a kiváló alapanyagok, ezt a sablonosnak tűnő kijelentést azonban szó szerint kell vennünk. A csúcsminőségű, abszolút friss alapanyagok raffinált társítása jellemzi a spanyolok konyháját, Andalúziára ez még fokozottabban igaz.
Írhatnék a remek, levegőn érlelt Ibérico sonkáról, vagy a chorizoról is, ezt az előételként feltálalt mandulás húsgombócot azonban itthon is könnyen el tudjuk készíteni. A száraz sherry kötelező, mert ez teszi a mártást azzá, ami, szóval ezen ne spóroljunk! Eredetileg Manzanilla de Sanlúcar sherryt használnak, de megkockáztatom, hogy bármilyen száraz, tehát Fino sherry megteszi. Sherryvel öröm főzni (magam is gyakran használom), mert beforralva minden ételnek valami eszméletlen különleges és összetéveszthetetlen zamatot ad.
A receptet ezen a remek oldalon találtam ITT.
Holnap Chilii & csoki-val találkozunk a Serpenyőben.

tapas_chilis_mandulas_husgomboc1crtx

Húsgombóc chilis mandulamártással
(Albóndigas en salsa de almendras)

A húsgombóchoz
600 g borjú- és marhahús, vegyesen, darált
1 db tojás
1 szál újhagyma, kevés zöldjével
1 maréknyi petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
30 g szikkadt fehér kenyér (nálam 15 g földimandulaliszt)
100 ml tej (nálam 5%-osra hígított kókusztej)
1 mk tengeri só
néhány tekerés fekete bors

A chilis mandulamártáshoz
100 g mandula (lehetőleg 12 órára beáztatva)
200 ml Sherry Fino (eredetileg Manzanilla de Sanlúcar)
1 ek olívaolaj
½ nagyobb fej vöröshagyma
½ chilipaprika (vagy ¼ zöldpaprika + chilipehely)
só, bors

1. Turmixgépben pürésítem a tojást, metélőhagymát, petrezselymet, fokhagymát, sót, borsot, kenyeret és a tejet (ill. a kókusztejet és földimandulalisztet).
2. Egy keverőtálba morzsolom a darált húst, és beleöntöm ezt a keveréket, majd alaposan eldolgozom. Ha kenyérrel dolgozunk érdemes 1 órára hűtőszekrényben lefedve pihentetni, amúgy elég 10 perc.
3. Egy kisebb serpenyőben kevés vizet forralok, a húsmasszából fagyis kanállal gombócokat formázok és a vízbe teszem. Néhány perc alatt mindkét oldaláról megkapatom, majd kiveszem a vízből és félreteszem.
4. Egy másik serpenyőbe felhevítem az olajat, beleteszem az átszűrt mandulát, a csíkokra vágott hagymát, a chilit, só és borsot, majd 5-10 perc alatt átpirítom. Ezt a lépést el lehet hagyni, de sokkal teltebb íze lesz.
5. Turmixgépbe teszem a sherryvel együtt és pürésítem.
6. Visszateszem a serpenyőbe, beleteszem a húsgombócokat és addig párolom alacsony lángon, míg a mártás besűrűsödik, kb. 25-30 percig. Ha szükséges, kevés vizet is alá lehet önteni, de ne sokat!
7. Olyan sűrű legyen a mártás, hogy a húsgombócot bele tudjuk mártani. Ha kész, már tálalom is egy pohár száraz sherry mellé, de borral sem felesel vissza.
16 db húsgombóc, 4 adag tapas, vagy 6-8, ha van más is

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.