Sze 072015
 

Utolsó hetéhez érkezett a Vuelta. A tegnapi szakasz után még mindig Aru vezet, bár vészesen beelőzte őt a Katusha spanyol kerékpárosa Joaquim Rodriguez, és ezzel egyszerre már vérmes álmokat is szövöget a győzelmet illetően. Ideje még van rá!

Nézzük a mai szakaszt, még mindig Asztúriában vagyunk. Ezt az északon, az Atlanti óceán partján elterülő hercegséget nyugatról Galícia, majd Kantábria és Kasztília öleli körbe. Jó pár évvel ezelőtt autóztunk errefelé Santiagoból Bilbaoig, és megcsodálhattuk a tüneményes kis halászfalvakat. A tartomány rengeteg tónak, folyónak ad otthont, ennek ellenére úgy tapasztaltam, hogy – talán a hegyvidéknek is köszönhetően – szinte több a sok a húsétel, mint a hal. 
Itt is egyszerű konyhát visznek, nem bonyolítják a receptúrát. Chorizot, sonkát és sok marhahúst fogyasztanak, tegnap Aldente mutatta meg a fabadát, ma pedig hoztam egy asztúriai klasszikust, a Carne gobernada-t, amely jelentéséből ítélve egykor valamelyik kormányzó kedvenc fogása lehetett.
A Carne gobernada nem más, mint nagyon lassan, omlós puhára párolt, zöldségekkel dúsított marhahús, remekül megállja a helyét a mi konyhánkban is, feltétlen megtartjuk! Több receptet néztem át, ezekből készítettem el a saját verziómat – feltételezem, hogy ott is ahány ház, annyi szokás.

carne_gobernada1

Asztúriai hagymás párolt marhahús
(Carne Gobernada)

1 kg marhalapocka
2 ek extra szűz olívaolaj
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy db sárgarépa
2 db paprika (most piros és sárga)
1 tk csemege füstös pirospaprika (Pimentón Dulce de la Vera)
1,5 pohár (150 ml) száraz fehérbor
1 kupica brandy (elmaradhat)

víz
2 db babérlevél

fekete bors

1. A húst letisztítom, szeletekre, majd nagyobb darabokra vágom (nagyobbra, mint a pörköltnél).
2. Egy megfelelő méretű lábasban felhevítem az olajat és a húst minden oldalról, forgatva megkapatom.
3. Közben a hagymát hosszában nyolcadokra vágom, a sárgarépát vastagabb szeletekre a paprikát csíkokra, a fokhagymát pedig a kés élével szétnyomom.
4. A zöldségeket a már kissé pirult húshoz adom, átforgatom és jó 5 percig pirítom.
5, Hozzáöntöm a bort, a brandyt és pár percig párolom, hogy a fele redukálódjon.
6. Ekkor leveszem a hőfokot, hogy épphogy gyöngyözzön (2/9 fokozat), beleteszem a babérlevelet és a füstölt piros paprikát, sózom, borsozom és annyi vizet öntök alá, hogy még épp ne lepje el és lefedve teljesen omlós puhára párolom. Nálam ez most kerek 3 óra volt, közben néha ránéztem és átkevertem-ráztam.
7. A végén egy sűrű, de hosszabb lé maradjon alatta. Sült tökmagolajos fehérrépával és kevert rucola-salátával tálaltam.
4 személyre főétel, 6-8-nak tapa/előétel

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.