máj 062016
 

Újra május, ilyenkor nemcsak a cseresznye virágzik, de rózsaszín trikók is felvillannak az utakon. Ezzel a kis faviccel próbáltam átvezetni az idei Giro d’Itali kerékpáros körversenyre, amit immáron harmadszor főzünk végig, a Tour de Serpenyő csapata azonban 5. évébe lépett.
A csapat idén kissé átalakul, végig női szakasz teker és forgatja a serpenyőt, ugyanis a Giro-ra beszáll hozzánk Gaba, a Tavola in Piazza blog háziasszonya – innen is hatalmas üdvözlet, Gaba!! -, Lorien pedig szünetel egy körre.
A csapat tehát  Égigérő Paszuly, Al Dente,  Gaba, Chilii és jómagam.

Szintén hagyomány, hogy a versenyek első 2-3 napja külföldön kezdődik. Idén Hollandiában tekerünk három napot, innen repülnek át a fiúk a hétfői pihenőn Olaszországba. Apeldoorn-ban rövid egyéni futammal indul a verseny.
Mivel a tavalyi Tour is Hollandiában kezdődött, ott én rajtoltam egy nagyon klassz vla-pudinggal, ezért mi sem volt természetesebb, hogy újra kezdjek – most kissé nagyképűen mondhatnám, hogy szinte már hazajárok, :) :). Tavaly több receptet kipróbáltam volna, most viszont itt az alkalom, ami elmaradt, most bepótolom.
Évek óta tologattam magam előtt ezt a mustárlevest. Kár volt, mert pillanatok alatt kész – tényleg, ez nem puszta marketingfogás -, és őrülten finom is, hetente háromszor készítettem, különböző variációkban. A lelke a szemes mustár, amit annak idején a rossz időjárás miatt termesztettek Észak-Hollandiában, mert ha elverte az eső a termést, augusztusban még mindig el lehetett vetni a mustármagot, ami őszre hozott némi bevételt a konyhára.
Holland szemes mustár helyett – ennek hiányában – dijonit használtam. Eredetileg búzaliszttel sűrítik a levest, de ez sem szükséges, ha a végén tojással sűrítjük, főleg, ha pórét is teszünk bele.
Két receptet vettem alapul, ITT és ITT, de mosterdsoep-ra keresve számtalan találatot kapunk még.

Szombaton Chilii teker, szintén nagyon finom és egyszerű desszertet hoz!

mustarleves_friz1

Fríz mustárleves

2 ek vaj
1 kisebb póréhagyma
1 ek tápiókaliszt / mandulaliszt
200 ml kókusztej
800 ml húsleves
2 tojássárgája
4 ek durva szemes mustár
A tetejére
apróra vágott petrezselyem
sült szalonnacsíkok

1. Egy fazékban felhevítem a vajat és beleteszem a vékony karikára vágott póréhagymát. Egy keveset a zöldjéből is tehetünk bele.
2. Mikor puhára pirult a hagyma, beleteszem a kevés vízzel elkevert lisztet, majd hozzáöntöm a kókusztejet és a húslevest is. Jó 5 percig forralom. A lisztet el is hagyhatjuk, akkor hígabb lesz a leves.
3. A végén habverővel belekeverem a tojássárgákat, majd a szemes mustárt. Ekkor már ne főzzük, mert összeugrik a tojás.
4. A levest tálalom, a tetejére apróra tördelt, sült szalonnacsíkokat teszek és megszórom zöldfűszerrel.

4 tányér lesz

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.