máj 152016
 

Tegnap a 8. szakaszt tekerték a fiúk és Gianluca Brambilla – sokak örömére – végre magára ölthette a rózsaszín trikót. Saját magát is megdöbbenthette a siker, a beszédes képek szerint a dobogón állva csak kezébe temette az arcát.
Lássuk a mai napot, a  9.szakaszt. Tegnap átért a csapat Toszkánába, a mai, csupán 40,5 km-es szakasz Radda di Chianti-ból Reve di Chianti-ba vezet, mint látjuk, ezt a területet a chianti uralja.
Először persze chiantival készült receptet hoztam volna, de ezt hamar elvetettem, olyan snassz kihasználni a helyzeti előnyt, vörösboros húsos étel elég sok található a blogon amúgy is.
A másik favoritom a ricciarelli volt, mert nagyon szeretem, ezek kis mandulás, tojáshabos, márványos kis kekszek, amit leginkább Sienában készítenek a legjobban – legalábbis én arrafelé ettem igazán jókat, Nannini-ék cukrászdájában. Igen, a volt autóversenyző Nannini, akinek húga az énekesnő Gianna Nannini, aki 56 évesen adott életet első gyermekének. (Nagy gyerekkori kedvencem volt Gianna Nannini, csak emiatt hoztam őt be a szövegelésembe. ) De az ő kekszeik és süteményeik nem ezért jók, hanem mert csak … :) A ricciarelli egyszerűn fantasztikus, légies belül, ropogós is egyben kivül, bár manapság nekem biztos túl édes lenne. Na de akkor…. Nem tudom, de beleadnak mindent, amit tudnak, remélem, még mindig olyan finom, és persze a többi süteménycsoda is, aki Sienában jár, látogasson el a Pasticceria Nannini-be, és számoljon be róla, kérem :)

No, hogy most jó nyálcsorgatóan elmeséltem, milyen a legfinomabb ricciarelli kekszecske, lássuk a mai receptet: amiben úgyanúgy mandulából és tojásból készül, viszont jobban csúszik a borhoz, és ezúttal nem is túl édes. Bár a klasszikus receptekben általában ugyanannyi cukrot tesznek bele, mint amennyi a mandula, én ezzel egyrészt spóroltam, másrészt édesítővel készítettem. Emiatt többet lehet belőle enni, ami nem hátrány, ugye? ;)

Holnap, hétfőn szünnap lesz a Giro-n, kedden viszont Aldente veszi kezébe a rózsaszín serpenyőt :)

pasticcini_mandorle1

Toszkán mandulás kekszek
(Pasticcini alle mandorle)

160 g mandula (héjas vagy hámozott)
100 g eritrit (vagy más édesítés, hagyományosan 160 g cukor)
2 tk méz
1 db tojásfehérje (M-es), esetleg 2
2 db tojássárgája (M-es)
30-40 g hámozott pisztácia, vagy fenyőmag

pasticcini_mandorle3

1. Aprítóban durva porrá őrlöm a mandulát és a cukrot.
2. Egy tálba teszem, hozzáadom a villával enyhén felvert tojásfehérjét és a mézet, majd jól elkeverem. Lefedve beteszem a hűtőbe, hogy a tészta homogén legyen, ehhez elég 1-2 óra (de bent hagyhatjuk egy éjszakára is).
3. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 175 °C-ra (légkeverésen 155 °C). Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
4. A hűtőből kivett masszából 16 kis gombócot formálok. Ez úgy a legkönnyebb, hogy lemértem a tésztát, elosztottam 16-tal és mérlegen kimértem. Két tenyér között kis golyókat formázok.
5. A mandulagolyókat megkenem tojássárgájával és meghempergetem a durvára tört pisztáciával (vagy fenyőmaggal). (Egy hústűt beleszúrtam a golyókba, ecsettel mindenhol bekentem őket a sárgájával és kiskanál segítségével rászórogattam a pisztáciát.)
6. A kész golyókat sütőpapírra ültetem és addig sütöm, míg barnulni nem kezd, nálam 12 perc volt. Az sem baj, ha nem sült át teljesen, viszont az enyhén pörkölt kéreg igen finom tud lenni.

16 mandulagolyó lesz belőle

  One Response to “Toszkán mandulás kekszek”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.