máj 222016
 

El is érkeztünk a Giro-n Dél-Tirolba, Trentino-Alto Adige régióba. Ma a fiúk egyéni futamot tekernek, ez csupán egy 10,8 km-es szakasz Castelrotto/Kastelruth – Alpe di Siusi/Seiseralm között, így nem biztos, hogy nekik belefér a mai menübe egy ilyen vaskos kenyérgombóc, de nekünk igen.giro_2016_altoadige(01)

Tegnap hihetetlen és lélegzetelállító hegyi kulisszák előtt zajlott a 14. szakasz Veneto és Bolzano között (erről a facebook-on a Giro oldalán megcsodálhatunk néhány pillanatképet is.) A futam végén Steven Kruijswijk ölthette magára a rózsaszín trikót.
“A LottoNL-Jumbo kerekese Steven Kruijswijk tűnt a mezőny egyik legerősebb versenyzőjének az első kőkemény dolomitok-beli szakasz során. Az újdonsült rózsaszín trikós célja, hogy az egyenkénti hegyi időfutam során tovább növelje összetettbeli előnyét.” írja a velo.hu.
(Kép forrása: Giro d’Italia)

Aki követi a blogot, tudja, hogy szívem egyik csücskét Dél-Tirolban hagytam, ahogy Chilii kollegina is. Dolomitok-mániások vagyunk mindketten, a konyháról nem is beszélve. Sokat írtam már itt erről a konyháról, most nem zengedezek, és gombóc is akad egy pár. Mikor elkezdtük beirogatni a Giro menüterveit, természetesen azonnal lecsaptam a mai szakaszra, ki nem hagyhattam volna!

Az egyik legjobb spenótos gombócot Dél-Tirolban állítólag Bolzanoban készítik, mégpedig a Batzenhäusl kisvendéglőben. Ez egyben a város legrégebbi vendéglője, 500 éves múltra tekint vissza. Bolzano nem csak megyeszékhely, de arról is híres, hogy gyerekkorában ebben a vendéglőben eszegetett Roland Trettl, aki évekig a Michelin-csillagos salzburgi Hangar 7 séfje volt. Trettl született bozeni, osztrák gyökerekkel, már felnőttként került el a városból, szóval ha ő dícséri ezt a gombócot, akkor igaza lehet. A családi recept természetesen titkos, de melegen ajánlom, hogy aki Bolzanoban jár, térjen be oda.

Mivel a blogon spenótos gombóc még nincs, egyértelmű volt a választásom.
Na de!!! Sima gombócot régen is készítettem, a szokásos kenyérgombócok mintájára ez is könnyen elkészíthető, illetve lentebb írtam a receptet.
A nagyobb kihívás azonban a gombóc “kenyértelenítése” volt. Hoppá, mi is ez? Három éve gondolkodom már ezen, mióta (lassan 4 éve) nem fogyasztok kenyeret, búzalisztet.
Aztán egyszer csak megoldódni látszott a probléma.

Egy éve tologatok a szekrényben egy NoCarb Rost sütőmixet, amivel állítólag remek kenyérpótlékokat lehet sütni, a pláne az egészben, hogy ez a mix 95%-ban rostból áll. Vagyis szinte nulla kalória, és mégis működik. Előszedtem a kamra mélyéből a mixet (még le se járt) és először is sütöttem belőle két zsömlét. Kóstolgattam, és rábólintottam, mehet!
Inenntől kezdve egyenes út vezetett a kenyérgombócokhoz. Sőt, így már bármilyen gombócot el is tudok készíteni, eléggé szénhidrátszegény lesz az egész, a tésztához mandula- és nyílgyökérlisztet tettem, de szerintem bármivel kísérletezhetünk, de legyen benne valamennyi keményítő, hogy összeálljon a tészta.

Természetesen köretnek is remek lesz a gombóc, vagy kisült speck-kockákkal akár szalonnagombócnak is. Micsoda távlatok! :)

Holnap szünnap lesz a Giro-n, kedden pedig Chilii serpenyőjébe tudtok bekukkantani!

spenotos_kenyergomboc_kaposzta1

Dél-tiroli spenótos kenyérgombóc, káposztasaláta, sült hagyma, zsályás vaj
(Canèderli di spinaci su insalata di crauti, cipolle al forno e burro fuso)
(Südtiroler Spinatknödel auf Krautsalat, mit Salbeibutter)

A HAGYOMÁNYOS SPENÓTOS GOMBÓC VÁLTOZAT

200 g szikkadt fehérkenyér
100-150 ml tej
10-15 g vaj / 1,5 ek olívaolaj
1 közepes fej hagyma
250 g spenót (ha nyers, főzve, kinyomkodva)
2-3 ek reszelt sajt (ementáli, esetleg fontina)
kb. 2 ek liszt, ill. szükség szerint
1 db tojás
¼ tk őrölt szerecsendió
só, feketebors

1. A kenyeret pici darabokra vágom és egy órára beáztatom a tejbe. Ezután jól kinyomkodom.
2. Egy serpenyőben felolvasztok egy kevés vajat/olajat (Dél-Tirolban inkább vajat használnak) és üvegesre pirítom benne az apróra vágott hagymát.
3. Most egy keverőtálba teszem a kinyomkodott kenyeret, hozzáadom a hagymát, a spenótot, majd a tojást és a fűszereket is. Jól összekeverem és annyi lisztet adok még hozzá, hogy lágy, de jól formázható gombócokat kapjak.
4. 10 percet állni hagyom, majd lassan gyöngyöző vízben addig főzöm, amíg a gombócok feljönnek a tetejére.

spenotos_kenyergomboc1

A LOW CARB SPENÓTOS GOMBÓC VÁLTOZAT

2 NoCarb zsemle
___2 db tojás
___30 g NoCarb Rost sütőmix
___2 csipet szódabirkarbóna + pici só
1,5 ek olívaolaj
1 közepes fej hagyma
5-6 ek tejszín (vagy kókusztej)
200 g készre főtt, felvágott spenót, vagy akár fagyasztott
1 db tojás
1 ek mandulaliszt
2 ek nyílgyökérliszt / tápiókaliszt
1 tk útifűmaghéj (illetve szükség szerint)
¼ tk őrölt szerecsendió
só, feketebors

0. A zsömléket megsütöm: a villával felvert tojásokhoz adom a sót, szódabikarbónát és belekeverem a sütőmixet. Azonnal összeáll, kézzel átgyúrom és két részre osztom. Ellapítom és 190 fokos sütőben kb. 15 perc alatt zsömlét sütök, majd hűlni hagyom. Innentől akár a hagyományos receptet is követhetjük.
1. A kihűlt zsömléket apró kockákra vágom, meglocsolom a kókusztejjel, átkeverem és állni hagyom. Ezután kissé kinyomkodom, de a zsömle jellege miatt, nem lesz nagyon mit nyomkodni rajta.
2.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat (vajat is használhatunk) és üvegesre pirítom benne az apróra vágott hagymát.
3. Most egy keverőtálba teszem a kinyomkodott kenyeret, hozzáadom a hagymát, a spenótot, majd a tojást és a fűszereket is. Jól összekeverem és hozzáadom a liszteket. (Ezekkel a lisztekkel lehet még játszani és más lisztfajtákat is használhatunk, de keményítős jó, ha van benne.)  Annyi liszt szükséges hozzá, hogy lágy, de jól formázható gombócokat kapjak, nekem most így jött ki.
Vizes kézzel megformázom a fagyiméretű gombócokat.
4. 10 percet állni hagyom. Serpenyőben (én vasserpenyőt használtam) kevés olívaolajat hevítek és 10 perc alatt a gombócokat forgatva kisütöm benne, majd félreteszem.

spenotos_kenyergomboc2

A káposztasalátához
1 kicsi fej káposzta
só, feketebors
1 tk őrölt köménymag
olívaolaj
fehérborecet

1. A káposztát megtisztítom, külső leveleit leszedem és nagyon vékonyra szelem.
2. Forró vízben pár perc alatt ropogósra főzöm, de nehogy túlfőzzük!
3. Tálba szűröm, sózom, borsozom, hozzáadom a köménymagot és olajjal, ecettel kerekre ízesítem. Pár órára félreteszem, hogy az ízek összesérjenek.

A sült hagymakarikákhoz (gluténmentes)
1 nagy fej lilahagyma 
kevés olívaolaj
1 ek mandulaliszt
1 ek nyílgyökérliszt / tápiókaliszt

1. A hagymát vékony karikára szelem.
2. A serpenyőben közepesre felhevítem az olajat. Közben egy tálkában összekeverem a két lisztet és óvatosan meghempergetem bennük a hagymát.
3. Az olajban halványbarnára sütöm, szűrőkanállal kiszedem.

A zsályás vajhoz
100 g vaj
maréknyi friss zsálya (esetleg 1 tk házi, szárított)

1. A vajat serpenyőben felolvasztom, beleteszem az apróra vágott zsályát és addig sütöm alacsony lángon, amíg a vaj kissé megbarnul.

Tálaláshoz a tányér aljára teszek néhány kanál káposztasalátát, ráültetek 3 gombócot, ezekre teszem a hagymakarikákat és alaposan meglocsolom a zsályás vajja.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.