Júl 022016
 

Végre, elstartol ma a 103. Tour de France. Mi pedig, mint öt éve minden júliusban, serpenyőben elevenítjük fel egy-egy szakasz híres fogásait. Ez a mi Tour de Serpenyőnk. A szokásos tagság – AldenteChilii & Csoki, Égigérő Paszuly és jómagam – mellett most debütál Homebisztro, reméljük, tetszik neki a Serpenyő és oszlopos tagunk marad.

Ami azonban eltér a hagyományoktól, idén nem külföldön kezd a verseny, egyből belecsap a – stílszerűen francia – lecsóba.  Még bemelegítő menet, városi körbekerekezés sincs, a mai 1. szakasz a híres, és 1979-óta az UNESCO világörökség részét képező Mont-Saint-Michel lélegzetelállítan gyönyörű apátságától indul és 188 km- át a normann tengerpartig, Utah Beach-ig tart. Ez a legnyugatabbra fekvő, amerikai nevekkel ellátott partszakaszok egyike, ahol 1944. június 6-án a normandiai partszállás bevonult a történelemkönyvekbe. Ha csak egy filmet mondok, Ryan közlegény megmentése, ugye megvan?

Nos, egyik helyszínről sem tudok elfogultság nélkül beszélni, Normandia-rajongó vagyok. Mindkét helyre érdemes egyszer ellátogatni, beszívni a mély, sós levegőt, megtapogatni az ottmaradt ágyuk hideg vascsövét, játszani a tengerparti homokban, osztrigát szürcsölni a parton és párás pohárból crémant-t inni hozzá, felmászni a kaptatón az apátságig, gyönyörködni a watt-tengerben, majd visszamenni a partra és egy palacsintázóban galette-et enni. Két éve összeállítottam egy kis galériát Normandiáról, ITT lehet nézegetni.

Mivel Normandia szinte mindig szerepel a Tour vonalán, ezért elég szép számmal találunk már normann recepteket, természetesen soha nem fogunk kimerülni ihletben. Most azonban egy rendkívül egyszerű, de mégis igen népszerű ételt hoztam, ami bár Bretagne-ból indult, Alsó-Normandiában is igen népszerű: a galette, amely egy hajdinalisztből készült vékony palacsinta és ebédre fogyasztják, ezért a galette mindig sós, csak elvétve találunk édes verziót – az pedig omlós tésztából készül, és általában vastagon, piteszerűen tálalják, vagyis azonos név alatt két egészen eltérő fogásról beszélünk.
Csupán egy klasszikus és igen elterjedt tölteléke van, ez felvágott sonka, sajt és tükörtojás, de minden másban maximálisan el lehet térni. Úgy is mondhatnánk, hogy a szigorúan betartandó, klasszikus és gourmet francia konyhában a galette az, amit végre szabadon variálhatunk, csupán a fantáziánk szab határt a tölteléknek. Ez olyannyira igaz, hogy minden galetterie étlapján más-más töltelékkel szerepelnek.

A klasszikus receptet a la cuisine blogról hoztam ITT, de elkészítettem a low carb, vagyis alacsonyabb szénhidráttartalmú változatát is. (Mint látjuk, az eredetiben 1 tojás mellett általában negyed kiló hajdinaliszt van, ebből vagy 10 nagy palacsintát sütnek, ráteszik a tölteléket és behajták, vagy csak ráhajták a másik oldalát.) Ez a verzió is nagyon finom, hajdina helyett a gluténmentes szekcióban akár tápiókával is ki lehet próbálni, akkor nem lesz annyira autentikus.
A galette ebben a formában mindig ilyen kis buborékos lesz, ez teljesen normális, nem kell megijedni.

A Tour de France hivatalos oldalán követhetjük naponta a versenyt, a helyszínekről számtalan érdekes információval is tarkítva. Tartsatok velünk három héten át, hajrá, Tour, hajrá fiúk!!

galette_karfiol_sparga_sonka1

Normann galette karfiol-spárga-sonka-töltelékkel
(Galette de sarrasin aux asperges, chou-fleur et le jambon)

6 galette-hez, hagyományosan
1 db tojás (M-es)
250 g hajdinaliszt

½ ek tengeri só
250 ml (tisztított) víz
1 ek olvasztott vaj 

6 galette-hez, low carb módon
4 db tojás (M-es)
6 ek tápiókaliszt / teljeskiőrlésű hajdinaliszt (90 g) (most hajdinalisztet használtam)
4 ek mandulaliszt
¼ mk só
10 ek (150 ml) sűrűbb kókusztej, a tészta állagától függően

160-200 ml víz
4 ek olaj (most olívaolaj)

Mindkét változatnál zsíradék a kisütéshez, a hagyományosnál lehetőleg vaj, a low carb-nál olívaolaj vagy akár kókuszzsír.

A töltelék 1 galette-hez
2 kisebb rózsa karfiol
2 vékonyabb szál fehér spárga
2 szelet levegőn érlelt sonka (de főtt sonka, füstölt tarja is megfelel)
3 ek sűrűbb kókusztej
½ mk só
1 tk curypor (én kuszkuszfűszert használtam: hagymapor, fokhagmapor, fekete bors, koriandermag, római kömény, ánizsmag, kurkuma, paprikapor, chili, mozsárban durvára törve)

  1. A tésztát hagyományos módon bársonysimára kikeverem, és fél órát állni hagyom.
  2. A serpenyőbe (23 cm-es crêpe vasserpenyőt használtam, EZT) teszek egy kevés zsiradékot és egymás után kisütöm a palacsintákat, majd egy tányéron gyűjtöm őket.
  3. Elkészítem a tölteléket: ehhez a karfiolrózsákat kisebb darabokra vágom, a spárgát megtisztítom, és szintén vékonyabb hasábokra szelem. A sonkát kockára vágom.
    Az egészet tálkába teszem, hozzáadom a curryt, pici sót és a kóksuztejet, majd átkeverem.
  4. Ha csak egy-két galette-et készítünk, azt serpenyőben is lehet. A palacsintára teszem a tölteléket és ráhajtom a széleit, de a töltelék legyen mindig látható.
    Ha többet készítünk, ugyanúgy hajtsuk be, egy felvert tojással meg is lehet kenni a széleket és összeragasztani. és 180 fokos sütőben 20 percet sütni. Nagy lapáttal, alányúlva könnyebb kiemelni a megtöltött galette-eket és tányérra csúsztatni.
    A tölteléket természetesen sokszorozzuk, vagy készítsünk gyorsan mindenkinek mást: a tölteléknek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.