Júl 032016
 

Lesznek még gyönyörű szakaszok a Tour-on, de tájszépségben és látványban a tegnapi biztos vezet majd. A futam a watt-tenger körülölelte Mont-Saint-Michel apátságnál kezdődött és kis falvakon keresztül a normann part szomszédságában folytatódott, egészen a Utah Beach-ig, néha lélegzetelállító kulisszák előtt. Kis dráma, Contador bukott és valamelyest megsérült, e poszt írásakor nem tudom pontosan, tudja-e ma folytatni a versenyt. A sárga trikót mindenesetre Mark Cavendish húzhatta magára, biciklis pályafutása során először.

Még mindig Normandia és Manche dépertement-ban maradunk, a 182 km-es, közel vízszintes távon a fiúk ezúttal Saint-Lô és Cherbourg-en-Cotentin között gurulnak.
A le tour szerint kemény szakasz következik: az első 52 km-en máris három komoly emelkedő, a vége pedig a szó szoros értelemben meredek. A 3 km-es szakaszon 14%-os a legerősebb lejtő. Cavendish megilletődve beszélt már arról, hogy nincsenek illuziói a sárga trikó megvédését illetően.

A végcél, Cherbourg városa ismerős lehet mindenkinek, ha máshonnan nem, az 1964-ben készült Cherbourgi esernyők című zenés filmből, amelyből jó üzleti érzékkel megalapították a Valódi Cherbourg-i esernyők boltját. Méregdrága, de gyönyörű, és minden bizonnyal tartósabb ernyők tulajdonosai lehetünk, ha betérünk az üzletbe, credit cards welcome.
Cherbourg egyik gasztronómiai jellegzetessége a homár (ne feledjük, az Atlanti Óceán partjainál vagyunk), mégpedig egy kisebb fajtája, a Demoiselles de Cherbourg (Cherbourg hölgyei, milyen kedves név!), amit klasszikusan sok fehérborral, hagymával, sárgarépával, petrezselyemmel, majd Cognac-cal ízesítve készítenek. Aki nem tud otthon mit kezdeni a homárjaival, annak ajánlom figyelmébe Marie Clair autentikus receptjét ITT.

Mivel még tengerközelben vagyunk, halat hoztam (nem, nem homárt), mégpedig igen raffináltan elkészítve. A friss, marinált tonhal gyakorlatilag egy ceviche, zöldségek hozzáadása nélkül, a tetejére pedig egy igen fűszeres dióféle jön. Az eredeti receptben ITT (Manche département receptgyűjtemény ITT) földimogyoró szerepel, na ez nekem aztán végképp nem autentikus, ezért a Normandiában elterjedt dióra szavazok, ettől függetlenül én most kesudióval készítettem.
Előételnek, amuse bouche-ként tálaltam, de dupla adagban, céklás sárgarépa-salátával is tökéletes volt. Megjegyzem még, hogy az arányok sehogy nem jöttek ki, ezeken is változtattam, másrészt a fűszeres kesudiót is meg kellett alkotnom. A recept – és persze az eredmény – viszont eszméletlen jó, feltétlen megtartom!

Holnap Chilii-nél a serpenyő, aki húsos dolgokra vágyik, nála egy remek fogást talál holnap!

tonhal-ceviche_kesudio1

Marinált tonhal fűszeres dióval
(Bouchées de thon à la anacardier)

A fűszeres kesudióhoz
50 g kesudió (vagy dió)

1 tk fűszerkeverék: koriandermag, római kömény, fokhagymapor, cayenne-bors, só
1 tk pirított szezámolaj
A tonhalhoz
100 g friss tonhal (nagyon jó minőségű)
3-4 ek zöldcitromlé
1 cm gyömbér, apróra vágva
kevés enyhén csípős paprikapor
1 ek pirított szezámolaj
1 ek korianderzöld, apróra vágva
1 mk tengeri só
frissen őrölt fekete bors
Piment d’Espelette

  1. A tonhalat kockákra vágom és a zöldcitrom levével, a gyömbérrel és a sóval néhány órára bepácolom, közben néha átkeverem. Ezalatt a hal húsa szinte megfő a citromlében.
  2. A kesudiót egy serpenyőben, szárazon megpirítom, de vigyázzunk, kapjon oda, de nem égjen meg. Kisebb darabokra töröm (zacskóban vagy mozsárban) és összekeverem az előzőleg elkészített fűszerkeverékkel. Érdemes nagyobb adagot készíteni, mert kóstolgatás közben vészeses fogy.
  3. Tálalásnál a halat szűrön átszűröm, és egy tálban elkeverem a többi hozzávalóval.
  4. Falatkaként  tálkába teszek egy kevés tonhalat és rászórom a fűszeres diót, majd megszórom egy kevés Piment d’Espelette-tel. Nagyobb adagot főételként is tálalhatunk nagyobb mennyiségű salátával körítve.

4 adag amuse bouche

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.