Júl 122016
 

Tegnap pihenőnap volt a Tour-on, a vasárnapi, Andorrában véget érő szakasz után a fiúknak jócskán kijárt a pihenés az igen kemény hegyi tekerések után. Vasárnap különösen jó tévét nézni, szinte egész idő alatt követtem a versenyt, azért közben elugrottunk egy süteményre – stílszerűen biciklivel -, de a hajrára pont hazaértünk és a képernyőre tapadva figyeltük Dumoulin harcát a zivatarral.
Azt hiszem, a Tour eddigi legdrámaibb etapját láthattuk, bővebben a velo.hu oldalán lehet olvasni ITT.
Szakadt az eső, de még így is jól ki lehetett venni a környéket, ahol mi magunk is jártunk egy hónappal ezelőtt. Már tavaly is írtam az andorrai szakaszról, de most élőben is megtapasztaltuk ezt a törpeállamot. Erről még írnom kell, most azonban gyorsan jöjjön a poszt.

A mai szakasz szintén Andorrából indul, csak egy falucskával odébb, a rajt Escaldes-Engordany, a cél pedig 198 km-rel távolabb, Franciaország, Revel, a Pireneusokban.
Gasztronómiai szempontból maradjunk még Andorrában. Tavaly, mikor még tapogatóztam ezen a konyhán, nem volt túl sok ismeretem. Valóban megtapasztaltuk, amit írtam: a konyhájuk alapja az, amit ad ez a pici ország, és ez leginkább hús, illetve vadon termő növények. Minden mást importálnak, ami nem nagy gond, Andorra egy gazdag kis ékszerdoboz, a lakói könnyen megengedhetik maguknak a jóllét több formáját is, ez tisztán látszik már az utcaképből is.
Természetesen ismét autentikus fogást kerestem, mert azért bőven találni puccos olasz és spanyol éttermeket is. Nagyon szeretik a rusztikus, húsos, igen gazdag főételeket, legfőképp őszi, téli gyökérzöldségekkel, de ennél könnyebbet szerettem volna most a nyár közepén.
A sült, szalonnás endíviát remekül adhatjuk grillezett húsok mellé, és ami a legjobban tetszett, az a birsalmából készült majonéz. Igen, majonéz! Annyira rákattantam, hogy kétszer is elkészítettem, másodszorra már egy kicsit alakítva is. Andorrában szezonon kívül körtét használnak, az sem baj, ha kemény, ellenkezőleg. Szerintem a birset kevésbé kell majd ízesíteni, igen magas a pektintartalma is, szóval egy élmény lesz ősszel, ha el tudom készíteni.
De ez is valami eszméletlen jó volt, köszönöm, Andorra, nálam ez beépül a menübe!

Holnap ismét gyertek, mert megint az én serpenyőmben sül ám valami nagyon finom!

cikoria_bacon3

Andorrai szalonnás sült cikória
(Xicoira torrada amb la farigola i la cansalada)

2 fej cikória (vagy endívia)
4 ek olívaolaj
4 friss babérlevél
2 ág kakukkfű (csak friss, különben elhagyható)
6 nagyobb gerezd fokhagyma
3-4 ek csíkokra vágott bacon vagy húsos szalonna

 1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
 2. A cikória végét levágom, majd keresztben elvágom. A szalonnát/bacont felvágom (készen is lehet kapni.) A fokhagymát vékony lapokra vágom.
 3. Egy vasserpenyő alját kikenek egy kis olajjal, vágott felükkel felfelé beleültetem a cikóriát, majd rá és köré a serpenyő aljára teszem a bacont, a fokhagymát és ha van, a kakukkfüvet.
 4. Az egészet közepes hőfokon elkezdem sütni, míg sistereg és a zöldség alja is elkezd sülni. Akkor 2 evőkanál vizet, fehérbort vagy alaplevet öntök alá.
 5. A serpenyőt beteszem a sütőbe és jó 30 percig sütöm, míg a szalonna megsül. (Sütőbe tehető vasserpenyő hiányában lábasban vagy más sütőtálban is készülhet.) Ha a folyadék elpárologna, egy kanállal öntök még alá. Lényeg, ne tocsogjon de ne is égjen oda.
  Azonnal a vasserpenyőben tálaltam.

kortemajonez(10)_2000

Andorrai bisalma- vagy körtemajonéz
(Allioli de Codony)

2 darab birsalma (idényen kívül keményebb körte)
150 ml olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 nagy tk dijon-i magos mustár
1 tk almabalzsam (vagy más enyhe gyümölcsecet)
1 tk tengeri só
néhány tekerés fekete bors

 1. A birsalmát (vagy a keményebb körtét) megmosom és nagyobb darabokra vágom. Annyi vízzel, amennyi ellepi, felteszem főni és lefedve jó negyedórát párolom, míg puha nem lesz. (A birsnek több idő kell.)
 2. Villával kiemelem és a fokhagymával majd az olajjal, sóval és borssal magasfalú keverőpohárba teszem és botmixerrel pürésítem. Eredetileg kőmozsárban lenne stílszerű, de nincs ekkora mozsaram, amibe az egész mennyiség belefér.
 3. Ezután már csak ízesíteni kell magos mustárral, és balzsammal, ízlésünk szerint.
  Feltehetőleg hűtőben, légmentesen lezárva eláll egy ideig, mivel a gyümölcsöt az olaj és a só is tartósítja.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.