Júl 162016
 

Öt év Tour de France után olyat tettünk, mit még soha. Koedukált poszt születik, technikai okai vannak, de ez lényegtelen is. A tegnapi szakaszról Chilii írta a posztot, francia receptajánlót, én pedig megfőztem és szintén posztolom. Nem is rossz ez a fajta együttműködés, kinek épp mire van ideje, hogy hozza az élet.
Ez a gesztenyés recept ITT amúgy is tetszett, ezért azonnal felajánlkoztam, hogy megvalósítom. (Nem utolsó sorban meg is van a szombati vacsora.) Ardèche-ben járunk, Rhône-Alpes régióban, a környék tele van gesztenyével, alig találtunk autentikus receptet, amiből kihagyták volna. Első hallásra kicsit szkeptikus voltam, gesztenyeliszt, plusz még gesztenye is a disznóhoz, elég bizarr, óvatos duhajként csak a fél adagba zuttyintottam bele, de meglepően jó lett. Kicsit édeskés, de tényleg csak hangyányit, sült pasztinák, zeller, és sós uborka mellett eltűnik az a minimál édesség is.

sertesragu_gesztenye_ardeche1

Gesztenyés sertésragu Ardèche-ből
(Sauté de porc à la Cévenole)

600 g sertéshús (tarját használtam)
1 ek olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 közepes db sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
100 ml száraz fehérbor
2-3 ek gesztenyeliszt
200 g főtt, natúr gesztenye
só, frissen őrölt bors

  1. A húst nagyobb kockákra, a sárgarépát apró kockákra, brunoise-ra vágom.
  2. Serpenyőben vagy lábasban kevés olajat hevítek, beleteszem az apróra vágott hagymát és félig megpirítom. (Ebben a fázisban is beletehetjük a zúzott fokhagymát, én később, főzés vége felé szoktam.)
  3. Hozzáadom a répát, majd pár perc múlva a húst is. Fehéredésig pirítom, majd hozzáadom a bort (még nem az egészet) és úgy párolom tovább. Bő óráig, alacsony hőfokon párolom, míg a hús puha lesz. Közben annyi folyadékot adogatok hozzá, hogy maradjon alatta. Sózom és borsozom.
  4. Vége felé kevés vízben elkeverve beleteszem a gesztenyelisztet és annyi folyadékot, hogy sűrű mártás legyen alatta. Megkóstolom és ízesítem, ha kell.
  5. A végén beleteszem a gesztenyét és óvatosan, rázogatva elvegyítem.
    Sima burgonya a körete, bár én inkább sült gyökérzöldséget adnék hozzá.

Köret nélkül 3, körettel talán 4 adag

  One Response to “Gesztenyés sertésragu Ardèche-ből”

  1. […] Dalla oldaláról való recept […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.