aug 242016
 

Ha augusztus vége, akkor nálunk folytatódik a Serpenyős kerékpárverseny, ezúttal Spanyolországba mentünk a Vueltára.
Én most kissé nyárias üzemmódban vagyok, ezért kevesebb ma a szövegelés, de táplálékot ugye ilyenkor is veszünk magunkhoz. Még nem rázódtam bele teljesen, de ami késik, nem múlik.

Ma már 5. napon tekertek a fiúk, és még mindig Galíciában vagyunk, a Viveiro és Lugo közötti szakasz ma kerek 170 km. Lugoról nagyon szép emlékeim vannak, bár az pont nem a gasztrovonalat erősíti. A mostani Vuelta alkalmával nagyon sok tapast ígértünk, mert bár elég bátor kijelentés azt mondani, hogy a spanyol konyha főként előételekből állna, de valahogy mégis. Ennek ellentmondásaként ma egy végtelenül egyszerű főételt hoztam. Szégyen, de kellő alapanyag hiányában képtelen voltam autentikusan elkészíteni, mert tarlórépa zöldjét sehol nem leltem, de még tarlórépát sem. Így a brassicafélék családjából az egyik rokonával helyettesítettem, talán brokkolival közelebb állunk az eredihez. 
Sebaj, mert hihetetlen finom lett így is. A csülköt szinte már megszégyenítő módon csupán vízben megfőztem, a végén beletettem a kolbászt, a kelbimbót és az egészet puhára főztem. Arról nem szól a fáma, mi lesz a csülök elképesztően ízletes levével, nálunk az másnap levesként végezte. (Erről hozok majd képet.) Így 2 in 1 fogás lett, és ünnepélyesen bevonult a repertoirba.
Ti is készítsétek el, ha jót akartok magatoknak.

csulok_fott_chorizo_kelbimbo1

Galíciai főtt csülök chorizoval és kelbimbóval
(Eredetileg: Lacón con grelos)

1,5 kg csontos első csülök
2 tk só
1 tk őrölt köménymag
2 babérlevél
3 gerezd fokhagyma
200-250 g chorizo (vagy paprikás kolbász)
1 kg feszes burgonya (most sült zellerhasáb: 2 fej zeller, 1 tk só, 1 ek olívaolaj, 15 perc / 180 °C)

1. A csülköt megmosom és annyi vízben, amennyi ellepi, felteszem főni. Lassan gyöngyözve hagyom kicsit főni, majd leöntöm róla a vizet.
2. Tiszta vízbe teszem és újra felforralom. Beleteszem a sót és a fűszereket, és másfél-két óráig lassú tűzön főzöm, míg megpuhul.
3. A vége előtt fél órával beleteszem a kisebb darabokra vágott, és héjától megfosztott chorizot / kolbászt.
4. Tarlórépa zöldje hiányában – ez lenne az autentikus hozzávaló – brokkolit vagy kelbimbót veszek és megtisztítva azt is beleteszem a vízbe. Lefedve, egészen alacsony hőfokon puhára párolom.
5. Az aprószemű, feszes burgonyát bele is lehet szintén tenni, vagy külön megfőzni, én most zellerhasábokat sütöttem köretnek.

4 adag lesz

  One Response to “Galíciai főtt csülök chorizoval és kelbimbóval”

  1. […] A recept a dallacuccina.hu oldalról való. […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.