nov 222016
 

Még csak november vége, de elkezdtem a karácsonyi sütögetést, és néhány új recepttel is szeretném szélesíteni a palettánkat. Bár szeretem az egyszerű, gyorsan készíthető dolgokat, ennél a keksznél mégis vonzott az a rengeteg finom és egészséges hozzávaló. A zabpelyhet azért hagytam benne, mert ki kell próbálnom, hogy legközelebb – ha akarom -, helyettesíteni tudjam. Néhány dolgot változtattam csak a receptben és bár a zabpehelyben van a legtöbb szénhidrát, mégis meghagynám, ahogy sütöttem, egy kekszben csupán 4 g a CH, nem hiszem, hogy ezt már tovább kellene csökkenteni. Főleg nem karácsonykor :).
Az eltarthatóságról nem tudok (még) nyilatkozni, de tényleg nagyon finom, nem túl édes (nekünk pontosan megfelel), feltünően ropogós, ezért vágjuk apróra a magokat, és ha semmi nem mond ellent a vajnak, használjunk nagyon jó minőségű, 82%-os bio vagy házi vajat.

cookie_xmas_magos_keksz1cr

Karácsonyi sokmagos, ropogós keksz
(gluténmentes, hozzáadott cukormentes, tejmentes)

75 g vaj (tejmentes: 61 g kókusz-, liba-, mangalicazsír)
1 tojás (M-es)
60 g eritrit (esetleg több, vagy + 1 tk méz)
25 g kesudió (vagy törökmogyoró, mandula), apróra törve, nem őrölve
30 g gojibogyó, felvágva
20 g aszalt sárgabarack (kéntelenített), apróra vágva
50 g gluténmentes aprószemű zabpehely (pl. Bauck)
10 g zöldbanánliszt (vagy gesztenye-, esetleg mandulaliszt)
30 g kókuszreszelék
15 g lenmagpehely
10 g chia mag
5 g frissen reszelt gyömbér (vagy 1 tk őrölt gyömbér)
1 mk őrölt fahéj
½ mk őrölt kardamom
1 mk szódabikarbóna
2 csipet só (elhagyható)
néhány csepp citromlé (nem több!, elhagyható)

  1. Egy keverőtálba teszem a kimért vajat és beteszem az 50 fokra felmelegített sütőbe, hogy puhára olvadjon, de ne legyen folyós.
  2. A magokat és az aszalt gyümölcsöt apróra vágom.
  3. A kézmeleg vajba keverem a tojást és a cukrot, az egészet egyneművé keverem.
  4. A masszához keverem az összes többi hozzávalót és kézzel alaposan elkeverem. 10 percre be lehet tenni a hűtőbe is, de nem szükséges, ha adagolni lehet.
  5. A legkisebb kekszmérő kanállal vagy teáskanál segítségével golyókat nyomok egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Tenyerünkben laposra is formázhatjuk, akkor 5 cm nagyságú korongokat kapunk.
  6. Az alsó-felső állásban 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütöm, míg a szélei barnulni nem kezdenek. A kihúzott tepsin hagyom hűlni és csak akkor szedem ki, hogy ne törjön.

20 db keksz lesz
1 keksz 73 kcal / 4 g CH

Megjegyzés:
(Mivel a legtöbb hozzávaló tápértéke nagyban eltérhet, ezért középértékeken számoltam. Ha zöldbanánliszt és a zabpehely egy része helyett mandulalisztet használsz és az aszalt gyümölcsöt leöblíted, még alacsonyabb értékeket kapsz!)

Forrás: Az alverde receptjét tettem “egészségesebbé” :).

cookie_scoops_baked-cookies-with-scoops

Kép forrása: melskitchencafe.com

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.