ápr 122017
 

Pont három éve készítettem először ezt az epres süteményt, épp Húsvétra. Sajnos el voltam telve magamtól, és azt hittem, le tudom egyszerűsíteni a receptet, mert néhány lépés teljességgel feleslegesnek tűnt, és át akartam ugrani.
Mikor kész lett – az amúgy félig nyers – sütemény, kanalazni kellett, de az ízét még ma is érzem a számban, mert valami isteni lett!
Na de az állaga! Ráadásul vendég is volt nálunk, de sebaj, megbocsátotta a konyhai fauxpas-t, bár igazából ez az én hibám volt. Utólag világossá, és persze egyértelművé is vált, hogy ezeket a fölöslegesnek tűnő lépéseket, mint hogy a fagyasztott epret ide-oda toszigáljuk, leszűrjük, satöbbi, nem elhanyagolható, hisz ettől lesz olyan, amilyen.

Nem mondom, kicsit macerás, de higgyetek nekem, nagyon megéri!!
A receptet egészen pontosan, lépésről-lépésre pontosan leírtam, a 18 cm-es, és a 22 cm-es formára is, így nem gond az elkészítése. Nagyobb formát nem érdemes készíteni, mert rettentően laktató, de nem azért, mert tele van fölösleges szénhidráttal, nem, épp ellenkezőleg, rendkívül tápanyagdús.
Érdemes a tésztát duplán (triplán) készíteni és fóliába szorosan becsomagolva lefagyasztani, egy évig eláll, és bármikor elővehető.
Fantasztikusan finom, szerintem igazi Húsvéti édesség, nagyon sokfajta diétába, beilleszthető. Low-carb, IR-barát, glutén- tej- cukormentes (bár nem vegán).
A mennyiségeket egy 18 cm-es és egy 22 cm-es formára is megadtam.

Epres mojito cheesecake

A tésztához │9″│22,8 cm│ {18 cm}
2 bögre │192 g│{119 g} mandulaliszt 
1 bögre │175 g│{108 g} iráni datolya, magozott 
1 tk vaníliakivonat
1 ek │15 ml│{9 ml} (nyers) méz, vagy kókuszvirágcukor

1. Az összes hozzávalót aprítóba teszem és addig pürésítem, míg ragacsos masszává nem áll.
2. Kókuszzsírral kikenek egy 22,8 cm-es {vagy 18 cm-es} kapcsos tortaformát.
3. A masszát belenyomkodom a formába, hogy kb. 3 cm-es pereme is legyen. A formát beteszem a fagyasztóba, míg elkészül a töltelék.

A mojito töltelékhez │9″│22,8 cm│ {18 cm}

6 ek │85 g│{53 g} vaj, kézmeleg (vagy extra szűz kókuszzsír)
3/4 bögre │180 g│{112 g} kókuszvirágcukor / eritrit  
½ bögre │120 ml│ {75 ml} nyers méz (kókuszvirágcukor)
2 db {1,2 db} tojás 
6 db {3,7 db} tojássárgája 
1 bögre │240 ml│ {149 ml} zöldcitromlé, frissen facsarva 
2 ek │15 g│{9 g} tápiókakeményítő, vagy zöldbanánliszt
½ bögre │120 ml│ {75 ml} kókuszkrém 
1/3 bögre │80 ml│ {50 ml} kókuszzsír 

1. Keverőtálba teszem a vajat, a cukrot és a mézet és kézi robotgéppel két percig keverem.
2. Akkor hozzáadom a tojásokat és tovább verem, míg egynemű nem lesz.
3. Egy másik tálba teszem a zöldcitromlevet és habverővel elkeverem benne a tápiókakeményítőt, amíg fel nem oldódik.
4. A tojásos vajkrémhez adom a citromleves masszát és egy percig újra verem.
5. A masszát egy kisebb lábasba öntöm és alacsony hőfokon, folyamatosan keverve addig főzöm, amíg a massza kissé be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne ugorjon össze és sima maradjon.
6. Ha sűrű lett, lehúzom a lábast és kevergetve lehűtöm.
7. Belekeverem a kókuszkrémet és a kókuszzsírt is, míg egynemű lesz.
8. Kiveszem a fagyasztóból a tortaalapot és beleöntöm a masszát. Visszateszem a fagyasztóba és legalább 5-6 órán át fagyasztom, de legjobb egy éjszakán át.

Az epermázhoz│9″│22,8 cm│ {18 cm}

1-10 oz │30-280 g│ fagyasztott eper, sziruphoz
1 ek │15 g│{9 g} tápiókakeményítő 
16 oz │450 g│ {280 g} eper, friss 
¼ bögre │60 ml│{37 ml} nyers méz 
1 tk │5 ml│{3 ml} zöldcitromlé 
2 ek {1,2 ek} menta, friss, apróra vágva 

1. A fagyasztott epret egy mélytányér fölött szűrőbe teszem. Amikor teljesen felengedett, az epret még átnyomkodom a szűrőn, amíg ki nem nyerek fél bögre │120 ml│ {75 ml} eperlevet és beleöntöm egy kisebb lábasba.
A szűrőben maradt epervelőt félreteszem, erre még szükség lesz.
2. A tápiókakeményítőt hozzáadom a lábasban lévő eperléhez és közepes hőfokon néha átkeverve felforralom. Leveszem a hőmérsékletet és kb. 4 percig keverem még, míg sűrű nem lesz.
3. Egy nagy keverőtálba vékonyan felszeletelem a friss epret és a maradék epervelővel együtt óvatosan összekeverem. Hozzáadom a mézet és 10 percig állni hagyom.
4. Hozzáadom a citromlevet és az apróra vágott mentát és elkeverem.
5. Hozzáadom a keményítős eperlevet és óvatosan átkeverem.
6. Az epres masszát egyenletesen rásimítom a torta tetejére és visszateszem a fagyasztóba legalább még 2 órára.

Forrás:  https://draxe.com/recipe/strawberry-lime-mojito-cheesecake/

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.